Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV 46-GODIŠNJAKINJE IZ BARANJE

Optužena jer je prijetila socijalnim radnicama da će zapaliti i njih i Centar
Objavljeno 30. rujna, 2020.
OSIJEK



Protiv 46-godišnje Baranjke Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu zbog prijetnji socijalnim radnicama. Tereti ju se da je 27. srpnja oko 12.30 u Belom Manastiru djelatnicama Centra za socijalnu skrb Beli Manastir koje su obavile nadzor i donijele odluku o žurnom izdvajanju dvoje djece iz obitelji rekla: "Djecu ćete odnijeti samo preko mene mrtve, ne dolazite mi više u kuću, zapalit ću vas, zapalit ću Centar i sve u njemu." Te su njezine riječi u socijalnih radnica izazvale strah za vlastiti život.


Odvjetništvo u podignutoj optužnici Općinskom sudu u Osijeku predlaže da se 46-godišnjakinju osudi na šest mjeseci zatvora za svaku socijalnu radnicu kojoj je prijetila, no da se kazna objedini na 11 mjeseci. Prijedlog je i da se zatvorska kazna zamijeni radom za opće dobro, tako da se jedan dan zatvora zamijeni s dva sata rada.


U svojoj obrani okrivljenica je navela kako su u njezin dom, u pratnji policije, došle socijalne radnice, koje su joj rekle da je donesena odluka o žurnom izdvajanju njezino dvoje djece iz obitelji. Od socijalnih radnica je, navela je u obrani Baranjka, tražila da djeca dovrše ručak te da se oprosti s djecom, što joj je odbijeno, zbog čega je bila ljuta te im je rekla kako ne da svoju djecu, da joj ju mogu uzeti samo preko nje mrtve. Izgovorila je i puno drugih riječi, kojih se više nije sjećala, a rekla je i kako je moguće da im je rekla i da će zapaliti Centar za socijalnu skrb i sve u Centru.


- Iako sam to rekla, nisam namjeravala zapaliti Centar ni nauditi djelatnicama koje nekoliko godina provode nadzor nad mojom obitelji. Da sam htjela, mogla sam to učiniti nakon što su mi uzeli djecu, imala sam nekoliko sati vremena jer me je policija tek navečer odvela iz kuće. Žao mi je što sam ovo napravila. Nikada ne bih naudila nekome jer znam da bi to na kraju bilo na moju štetu. Djeca su mi privremeno oduzeta i nadam se da će mi biti vraćena - rekla je na ispitivanju 46-godišnjakinja.


Socijalne radnice potvrdile su da je Baranjka vikala na njih, prijetila da će zapaliti Centar i sve u njemu te da se boje za svoj život. Budući da je osumnjičenica već osuđivana, da je ovo kazneno djelo počinila u roku kušnje, da je višestruko prekršajno kažnjavana, Odvjetništvo smatra kako navedene okolnosti upućuju na zaključak da bi osumnjičenica mogla ponoviti istovrsna kaznena djela, što čini okolnosti zbog kojih je moguće odrediti istražni zatvor. No, uzimajući u obzir činjenicu da je u svojoj obrani priznala kaznena djela za koja se tereti, da se kaje te da je od trenutka prijetnji do uhićenja prošlo oko 8 sati, za koje vrijeme nije poduzimala ništa na štetu socijalnih radnica, Odvjetništvo smatra da se opasnost od ponovnog počinjenja kaznenog djela za koje se tereti može otkloniti i primjenom, odnosno produženjem, mjera opreza - zabrane približavanja oštećenicama, uspostavljanja ili održavanja veze s njima, kao i zabrane posjećivanja Centru za socijalnu skrb Beli Manastir.


Ovaj nemili događaj zbio se samo 18 dana nakon prve godišnjice ubojstva djelatnika Centra za socijalnu skrb Đakovo, socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića. Nakon tog strašnog zločina socijalni radnici dobili su status službene osobe. Krajem lipnja Andrija Drežnjak za zločin u Đakovu, dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete, osuđen je nepravomoćno na 40 godina zatvora.


Prijetnje socijalnim radnicima nakon tog zločina nisu prestale, no ravnatelji i ravnateljice centara za socijalnu skrb na svaku prijetnju reagiraju s krajnjim oprezom.


- I dalje ima prijetnji, ali to je naša stvarnost. Zauzeli smo stav da nikome ne dopustimo da nam prijeti, a ako se to i dogodi, odmah se redovito prijavi policiji - rekao je Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.
U rujnu prošle godine u tom centru pojavio se 39-godišnjak koji je zaprijetio da će "doći s kalašnjikovom i ponoviti ono što je bilo u Đakovu" jer mu je zaštitar rekao da ne može biti primljen toga dana, nego na dan za koji je i dobio poziv. U svibnju ove godine 46-godišnjak je osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno jer je prijetio socijalnim radnicima u Čazmi.


Sandra Lacić
Odvjetništvo traži da se umjesto 11 mjeseci zatvora 46-godišnjakinji odredi rad za opće dobro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike