Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Fond menadžeri vratili živost i podigli cijene
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Cijena dionice Podravka porasla je za 5,9 % nakon spekulacija da žele kupiti program smrznute hrane iz sastava Fortenova grupa

Prošlog tjedna na Zagrebačku burzu svojim aktivnostima uključili su se fond menadžeri i vratili živost na tržište, podigavši cijene i obujam trgovanja dionicama. Cijene dionica su rasle do četvrtka, kad je nastupio preokret jer su najnoviji podaci iz zemalja članica na europskim burzama potaknuli strah od širenja drugog vala koronavirusa.

Preokret
Indeks Crobex uspio je u takvim okolnostima i peti tjedan zaredom završiti u plusu. Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 51,7 milijuna kuna, od čega su fond menadžeri protrgovali 13,7 milijuna kuna. Cjelokupni redovni tjedni promet Zagrebačke burze ostvario se kroz trgovinu dionicama. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,3 milijuna kuna, što je tri puta više u odnosu prema tjednu ranije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su porasle, što se odrazilo na povećanje vrijednosti indeksa Crobex. Indeks Crobex povećao se u ponedjeljak za 0,1 posto, na 1613 bodova, uz ostvarenih 10,4 milijuna kuna prometa, od čega su fond menadžeri dionicama AD Plastik u blok prometu protrgovali 4,8 milijuna kuna.
Utorak je donio novi rast dionica i indeks Crobex se podigao za 0,3 posto, na 1619 bodova, uz ostvarenih 9,4 milijuna kuna prometa, od čega se dionicama Atlantic grupe protrgovalo 3,0 milijuna kuna kroz blok transakcije. U srijedu su cijene dionica dodatno porasle i podigle indeks Crobex na 1645 bodova (rast za 1,6 posto) uz protrgovanih 11,7 milijuna kuna, od čega su fond menadžeri u blok prometu dionicama HT ostvarili 3,7 milijuna kuna. Četvrtak je donio preokret na domaćem tržištu kapitala i cijene dionica su počele padati jer se na području eurozone pojavio strah od širenja drugog vala koronavirusa koji bi mogao znatno usporiti oporavak europskog gospodarstva. Razinu straha najbolje pokazuje podatak o tjednom padu cijena dionica i indeksa DAX na Frankfurtskoj burzi za 4,9 posto. Strah se s europskih burzi brzo prenio u četvrtak poslije podne na Zagrebačku burzu, gdje su cijene dionica počele padati i indeks Crobex je smanjen za 0,4 posto, na 1638 bodova uz ostvarenih 12,2 milijuna kuna: Fond menadžeri nisu mirovali u četvrtak te su u blok prometu dionicama Podravke protrgovali 2,1 milijun kuna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1618 bodova (pad za 1,2 posto). U odnosu prema početku tjedna, vrijednost indeksa Crobex bila je viša 6 bodova, ili 0,4 posto. Među devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo rast i devet pad cijene, a tri su se vrijednosnice (Atlantic grupa, povlaštena dionica Adris grupe i Končar elektroindustrija- KOEI,) zadržale na početnoj tjednoj razini. Među tjednim dobitnicima u sastavu indeksa Crobex našle su se dionice Saponia (rast za 7,1 posto) te Podravka (rast za 5,9 posto), Arena Hospitality Group (rast za 2,9 posto), HT (rast za 2,0 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,5 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice: Ingra (pad za 15,3 posto), Institut IGH (pad za 7,7 posto), Đuro Đaković grupa (pad za 4,5 posto) i Zagrebačka banka- ZABA (pad za 4,2 posto).
Dionicama HT snažno se trgovalo u srijedu, kad se ostvarilo 6,6 milijuna kuna prometa, od čega se u blok transakcijama protrgovalo 3,7 milijuna, pri čemu je vlasnika promijenila 21.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 176,00 kn. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 174,50 kn. To je 3,50 kn, ili 2,0 posto više nego na početku tjedna.

Blok transakcija
Dionicama Podravke pojačano se trgovalo u srijedu (1,0 milijuna kuna) i četvrtak (4,0 milijuna kuna), kad se u blok transakciji ostvarilo 2,1 milijun kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 4686 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 449,00 kn. Cijena dionice Podravka dohvatila je u petak 450,00 kn (tjedni rast za 5,9 posto), nakon što su se u medijima pojavile spekulacije kako koprivnička tvrtka pokazuje zanimanje za kupnju programa smrznute hrane iz sastava Fortenova grupa. Značajniji promet dionicama Atlantic grupe ostvario se u utorak kroz blok transakciju kada se protrgovalo 3,0 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 2400 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 1260,00 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,8 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se zadržala na početnih 373,00 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,9 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se povećala na 434,00 kn (rast za 0,5 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u ponedjeljak (1,0 milijuna kuna), a nakon toga je promet podao, što je dovelo do sniženja cijene na 23,80 kn. To je 0,50 kn ili 2,1 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 112,25 bodova (tjedni rast za 0,05 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike