Novosti
NOVE MJERE

Nema više plesanja na podiju
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Hrvatska umjetnička i kulturna scena polako se oporavljaju, s obzirom na to da je tijekom ljetnih mjeseci bilo moguće održavati koncerte, pa i predstave, na otvorenom, uz pridržavanje mjera opreza koje propisuje Stožer civilne zaštite. No s dolaskom jeseni situacija se dodatno komplicira, jer će se svi ti događaji polako premještati u zatvorene prostore, u kojima je potrebno i dalje primjenjivati mjere sprječavanja širenja zaraze COVID-19. U povodu toga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio nove preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Opće preporuke ostaju iste kao i dosad, tj. na ulazu u prostor moraju biti izložene obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, moraju biti postavljena sredstva za pojačanu osobnu higijenu, i dalje će biti potrebno mjeriti temperaturu pri ulasku i nošenje maski za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora (osim za izvođače u trenutku izvedbe) te evidentirati posjetitelje i izvođače.

Iako dolazi razdoblje hladnog vremena, i dalje se preporučuje, ako postoji mogućnost, organiziranje manifestacija na otvorenom. Razmak od dva metra preporučuje se i između izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhaćim instrumentima. Usto, nove mjere preporučuju razmak od četiri metra između posjetitelja i izvođača na sceni. Prilikom dolaska i odlaska iz prostora preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metara.

Možda najzanimljivija nova mjera HZJZ-a jest ona o plesnim podijima, koji u funkciji prostora za ples nisu dopušteni te se sukladno s tim preporučuje održavanje manifestacija s mjestima za sjedenje. Bez obzira na veličinu prostora u kojem se održava događaj, u zatvorenim prostorima dopušteno je maksimalno 500, a na otvorenima 1000 ljudi. T.K.
Možda ste propustili...