Novosti
ONLINE UVID

Saznajte sve o narodnom bećarcu
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Hrvatska je jedna od zemalja s najviše nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a u Europi. Riječ je o ukupno 17 kulturnih dobara za koje su Google Arts & Culture i Hrvatska turistička zajednica omogućili online uvid. Ova bogata hrvatska nematerijalna baština odnedavno je tako svjetskoj javnosti dostupna na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Samo neki od primjera obuhvaćenih u projektu izrada je čipke od Agave, viteški turnir Sinjska alka, tradicionalna tribunjska utrka magaraca. U projektu je obuhvaćeno i Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, prezentirano je umijeće pripreme zagorskih štrukli. Na diku i ponos ravne Slavonije, opisana je i narodna pjesma bećarac "koja ima oblik dvostiha koji se sastoji od dva deseterca, čije se zadnje riječi rimuju, a izvodi se u svatovima, ali i na svim drugim proslavama, jer su tekstovi pjesama humoristični i vedri"...

Korištenjem značajke Street View posjetitelji ove stranice mogu se i dodatno virtualno kretati po mnogim mjestima koja oduzimaju dah, a samo jednim klikom saznati dodatne informacije o hrvatskom blagu, ili uroniti u fotografije visoke razlučivosti. Istražiti Korčulu, dom plesa mačeva Moreške, ili otputovati do Omiša, gdje se održava Festival dalmatinskih klapa. I, naravno, prilika je to za posjetiti Dubrovnik i njegovu okolicu, jer to je ipak jedno od najistaknutijih turističkih odredišta Mediterana.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad