Mozaik
BRITANSKA VLADA ŽELI VRATITI UNOSNU INDUSTRIJU

Novi fond od 500 milijuna funta za pomoć oporavku i filmske i TV produkcije
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

Velika Britanija organizirala je nacionalni sigurnosni fond od 500 milijuna funta za pomoć u ponovnom pokretanju domaće filmske i TV produkcije, prenosi portal Ravnododna.

- Britanska filmska i TV industrija ima zavidan ugled u svijetu, a od vitalnog je značenja da produkcije dobiju pomoć koja im je potrebna za ponovno pokretanje - izjavljuje Rishi Sunak, čelnik novog britanskog fonda, koji je osnovan kako bi se pomoglo britanskoj filmskoj i TV industriji da ustane nakon epidemije koronavirusa. Sunak je ujedno potvrdio da je to jedna od najvažnijih stvari i za ponovno pokretanje procesa zapošljavanja ljudi u produkcijama.

- Ova će ciljana shema, koja će pomoći popuniti jaz nastao zbog nedostatka dostupnih osiguranja, pomoći zaštititi desetke tisuća radnih mjesta, od glumaca i redatelja do operatora, kamermana, kostimografa i scenarista. Taj sektor vrijedan je više od 12 milijardi eura za britansko gospodarstvo, pa je u redu da učinimo sve što možemo kako bismo mu pomogli da se ponovo otvori i vrati na snimanje filmova i serija koje svi volimo - izjavio je Sunak.

Ministar kulture Oliver Dowden najavio je 28. srpnja da će u novoj shemi preuzeti ulogu komercijalnog osiguravatelja nudeći proizvodnju produkcijama koje su pretrpjele gubitke zbog COVID-19. Filmska i TV produkcija pretrpjela je udarac zbog lockdowna, što znači da je produkcija određenog broja filmova i popularnih TV serija, poput “Peaky Blinders”, “The Witcher” i “Line Of Duty”, zaustavljena.

Ograničenja počinju popuštati, ali to ne znači da time automatski počinje i proizvodnja. Brojni filmovi i serije bez uspjeha se bore za ponovno pokretanje jer im osiguravatelji neće pružiti pokriće nakon epidemije.

- Osiguranje produkcije temeljni je dio stvaranja TV programa i filmova - rekao je John McVay, izvršni direktor Saveza producenta za kino i televiziju (PACT), za The Guardian. - No ne postoji napisano osiguranje za potencijalne gubitke povezane s COVID-om - kratko je objasnio.

Neke emisije ponovno su pokrenule proizvodnju, ali s određenim mjerama, poput “Coronation Street”, gdje se primjećuje stroga fizička distanca među glumcima.

- Ako želite raditi nešto s razmjerom i ambicijama, po čemu je Velika Britanija poznata, o tome ne možete ni misliti ako nemate osiguranje - rekao je McVay. T.Kvorka
Zbog lockdowna zaustavljeno je snimanje hit-serija kao “Peaky Blinders”, “The Witcher” i “Line Of Duty”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike