Mozaik
KREĆE NA PUT U DVADESETAK MJESTA DILJEM HRVATSKE

U inat koroni, Motovun Film Festival otvorio ovogodišnji program
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Tradicija je ipak nastavljena. Unatoč dosad najneobičnijim okolnostima, održana je jedina ovogodišnja projekcija Motovun Film Festivala u samom Motovunu. Publika je ispunila gledalište koje je bilo ograničenog kapaciteta i organizirano s razmakom sukladno epidemiološkim mjerama.


- Često se pitamo je li čaša polupuna ili poluprazna, kao i je li sad motovunski trg polupun ili poluprazan, no naša su srca puna što ste podržali i ovogodišnje izdanje - obratio se publici Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. Nakon zahvale na potpori u organizaciji manifestacije u složenim uvjetima, uslijedilo je zajedničko fotografiranje publike i festivalske ekipe sa zaštitnim maskama na licima. "Nadamo se da će fotografija s ovim ultimativnim modnim hitom sljedeće godine izgledati bizarno", rekao je Mirković.


Uslijedila je pretpremijera domaćeg filma "Tereza37", novog uratka redatelja Danila Šerbedžije i scenarističkog prvijenca glumice Lane Barić, koja je sjajno utjelovila ženu s kojom se svi možemo poistovjetiti. Tereza počinje preispitivati svoj život i brak te se prepušta novostečenoj slobodi, no ubrzo se nađe rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti. Publika, koja je imala čast prva vidjeti film, toplo je pozdravila autorsku ekipu nakon projekcije. Pretpremijera filma upravo u Motovunu još je značajnija zbog činjenice da su redatelj Šerbedžija i producentica Irena Marković svojedobno bili dio festivalske ekipe.


- Drago nam je da smo film prvi put prikazali upravo ovdje. Sretna sam da je festival ipak organiziran i nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje naći u normalnim okolnostima - kazala je Lana Barić, inače i članica žirija ovogodišnjeg festivala.


Publiku je čekalo i iznenađenje u obliku tradicionalne zdravice rakijom, koja se obično održi na zatvaranju festivala. U skladu s epidemiološkim okolnostima, rakija nije dijeljena, nego se nalazila u epruvetama zalijepljenim ispod sjedalica. Uz želju za boljom situacijom sljedeće godine, Brdo filmova kreće na put do svih kojima će ove godine nedostajati. Istodobno s motovunskim događanjem, prva je projekcija održana i u Splitu, u kojem će idućih dana biti prikazana još dva filma.


Već ovog vikenda kreće i istarska turneja koja će potrajati velik dio kolovoza kad atraktivan motovunski program stiže u desetak mjesta. Punih tjedan dana, od 1. do 7. kolovoza, u projekcijama će uživati dubrovačka publika, a tijekom ovog mjeseca filmovi će se prikazivati i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni i Karlovcu.
Od 31. srpnja do 3. kolovoza traju i pretpremijere u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a od 26. kolovoza do 6. rujna će u glavnom gradu, točnije u Laubi, biti prikazan sav ovogodišnji program i dodijeljene festivalske nagrade. T.K.
Možda ste propustili...

PROLAZIO NEPOZNATI KOMAD SVEMIRSKOG OTPADA

Posada ISS-a izbjegla sudar

DANI HRVATSKOG FILMA

Nagrađen film "Krhko"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana