Novosti
MIROVINSKIFONDOVI.HR

Lakši izračun mirovine preko nove platforme
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Svatko može izračunati točan iznos buduće mirovine i provjeriti stanje na svom računu u fondu

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajući društava (UMFO) lansirala je internetsku stranicu mirovinskifondovi.hr, personaliziranu digitalnu platformu na kojoj građani mogu dobiti odgovore na jedno od najvažnijih životnih pitanja - kako napraviti dobar plan za mirovinu i pobrinuti se za sigurniju financijsku budućnost.


Građani na ovoj platformi mogli dobiti relevantne informacije o mirovinskom sustavu, obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i svojim mirovinama, objašnjene na jednostavan način. "Uz to, svatko može kroz autorizirane kalkulatore izračunati točan iznos buduće mirovine i provjeriti stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu. S obzirom na to da, prema istraživanju Ipsos Pulsa, hrvatski građani u pravilu ne planiraju mirovinu (samo 14 posto u tridesetima razmišlja o danima u mirovini), platforma je razvijena kako bi povećala svjesnost o važnosti kreiranja educiranog plana za vlastitu sigurniju budućnost. Personaliziran sadržaj kreiran je na temelju dubinskih analiza i kontekstualnih intervjua s korisnicima i s fokusom na potrebe različitih demografskih grupa (persona). Tako je stvorena jedna od najvećih platformi o mirovinama u Hrvatskoj s čak 102 vodiča, analiza, osvrta, izvještaja, vijesti koji nam pomažu napraviti dobar plan za mirovinu", navodi UMFO u priopćenju.


U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutačno je 1,94 milijuna članova, a većina nikada nije provjerila stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. "Na mirovinskifondovi.hr saznajte kako provjeriti stanje na računu, što je osobni račun u obveznom mirovinskom fondu, kako se učlaniti, ili promijeniti obvezni mirovinski fond. Samo na mirovinskifondovi.hr upoznajte se sa svim obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima koji posluju u Hrvatskoj i donesite educirane odluke. To su: Allianz ZB društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Croatia osiguranje mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom, Erste d.o.o. za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo", nabraja UMFO.
"Našu novu platformu mirovinskifondovi.hr kreirali smo kako bismo pružili građanima relevantne informacije objašnjene na jednostavan način, a koji im mogu olakšati planiranje i osvijestili ih o potrebi štednje za mirovinu. Povećanje individualne odgovornosti i financijske pismenosti jedno je od ključnih pitanja sigurnije budućnosti hrvatskih građana, i zato UMFO provodi čitav niz akcija kako bi potaknuo pozitivne trendove", izjavila je Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a.


Dijana Pavlović
U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutačno je 1,94 milijuna članova
NE PLANIRAJU
Hrvatski građani većinom ne planiraju život u mirovini, jer smatraju da je to daleka budućnost. Od svih dobnih skupina najčešće to čine oni koji su i najbliže odlasku u mirovinu: 62 % građana starijih od 50 godina često planira mirovinu, dok u 30-im godinama to čini samo 14 % građana. Pokazalo je to istraživanje o stavovima javnosti i dionika o mirovinskom sustavu u RH koji je provela agencija Ipsos Puls.
Najčitanije iz rubrike