Crna kronika
POZITIVAN UČINAK PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Upola manje stranaca poginulo na našim cestama
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
U prvih šest mjeseci smrtno je stradalo osam stranaca, a lani u isto vrijeme 18
OSIJEK


Pandemija koronavirusa u ožujku i travnju paralizirala je svijet i gospodarstvo, učenici nisu išli u škole, otkazivane su mnoge manifestacije. I u Hrvatskoj je situacija bila slična, prevladavalo je loše raspoloženje, no jedna je crna statistička brojka, zahvaljujući koronavirusu, postala bolja, a riječ je o pogibijama stranih državljana na hrvatskim prometnicama. Broj smrtno stradalih upola je manji.


U prvih šest mjeseci hrvatske su prometnice uzele život osam osoba, za razliku od istog razdoblja lani kada je na cestama smrtno stradalo 18 stranih državljana. U istom razdoblju teško je ozlijeđeno 48 stranaca, a u 2019. njih 98, dok je lakše ozljede u prvoj polovini godine zadobila 121 osoba, a prošle godine 278. Zbog zatvaranja granica, osim za profesionalne vozače, stranih državljana tijekom travnja i velikog dijela svibnja, i nije bilo na hrvatskim cestama. Većina tragičnih nesreća zbila se na najfrekventnijim prometnicama, najveći broj na autocesti A3 Zagreb - Lipovac.


Statistički gledano, na listi poginulih jedino Slovenija ima dva smrtno stradala, a po jednog poginulog na hrvatskim cestama imaju Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Njemačka i Srbija. Po broju teško ozlijeđenih stranih državljana, po devet, prednjači Srbija te Slovenija. Petero državljana Bosne i Hercegovine teško je ozlijeđeno u prvih šest mjeseci ove godine na hrvatskim cestama, a pet ozlijeđenih osoba dolazi iz Njemačke. Najveći broj lakše ozlijeđenih, njih 28, dolazi iz Bosne i Hercegovine, a brojku od deset lakše ozlijeđenih prelaze još Slovenija (17), Njemačka (15) te Srbija (12). Prošle su godine hrvatske prometnice uzele život ukupno 33 strana državljanina. Od tog broja 21 strani državljanin poginuo je u svojstvu vozača, deset je osoba stradalo kao putnici, a dvoje kao pješaci.

Kod nesreća koje su se zbile na autocesti A3, uz neprilagođenu brzinu, glavni uzrok bio je umor vozača.


Milan Bugarić
S DOLASKOM TURISTA RASTE I OPASNOST OD TEŠKIH PROMETNIH NESREĆA
S popuštanjem mjera i otvaranjem granica za turiste koji su do prije nekoliko dana prešli milijunsku brojku raste opasnost od povećanja broja stradavanja na cestama. Evidentan je problem da se podosta turista zna opustiti nakon što prijeđu hrvatsku granicu, pa pritisnu papučicu gasa, kako na automobilu, tako i na motociklu. U srpnju je već zabilježeno nekoliko nesreća s poginulim i ozlijeđenim stranim državljanima, kako na autocestama, tako i na priobalnim prometnicma. Policija savjetuje svim vozačima da ne precjenjuju svoje vozačke vještine i da, ako osjete umor, stanu na prvo odmorište gdje će ili prošetati ili prema potrebi spavati. Umoran vozač je tempirana bomba na cesti jer je dovoljna sekunda pa da dođe do tragedije. U to smo se osvjedočili o proteklih nekoliko dana kada je zabilježeno više teških prometnih nesreća na autocesti A3 te na Istarskom ipsilonu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike