Novosti
STARA I NOVA IMENA

Sastav Vlade znat će se u četvrtak, u nju ulazi i Boris Milošević
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
"Arhitektura" nove vlade bit će poznata u četvrtak, najavio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ponovio je da se smanjuje broj ministarstava i da će imena ministara biti uskoro poznata.

"Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna", dodao je, rekavši kako će dio sadašnjih ministara u njoj ostati, a dio će biti novih. Nakon sastanka u HDZ-u Plenković je rekao kako ima 76 potpisa potrebnih za osiguravanje saborske većine. Potvrdio je i da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade. Naime, nagađalo se da bi ovo ministarstvo moglo biti spojeno s Ministarstvom obrane. Potvrdio je da Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih i europskih poslova.

Plenković je odbacio kritike na račun svog poziva predstavnicima stranaka izabranih u Sabor na sastanak poručivši da, ako netko od izabranih zastupnika iz želje za stabilnošću u zemlji ima namjeru podržati većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. "Nema nikakvih snubljenja, nema nikakve ni aluzije na političku korupciju, postoje normalni razgovori između ljudi kojima je hrvatski narod dao mandate i povjerenje da budu u Hrvatskom saboru", rekao je Plenković.

Upitan da komentira činjenicu da je SDSS Borisa Miloševića predložio za potpredsjednika Vlade Plenković je kazao kako je taj prijedlog usuglašen s njim. "Očekivao sam da će to biti Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj samo razgovarali prošlog tjedna", dodao je Plenković.

O prijedlogu da kandidat za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava bude saborski zastupnik Boris Milošević izvijestio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon sjednice Predsjedništva te stranke. “Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare. Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici. “To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje, tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem”, rekao je Pupovac. Za njih je važno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovu izboru. Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a. D.Pav.
GLAVNI TAJNIK
Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. “Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić - umjesto Gordana Jandrokovića, koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu”, naveo je HDZ na svom službenom Facebook profilu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike