Regija
IZVANREDNI IZBORI ZA GRADSKO VIJEĆE ORAHOVICE

HDZ-u pripalo najviše glasova i sedam mandata, HSS-u pet, SDP-u tri, NL-u Hrabro jedan
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
ORAHOVICA - U Orahovici su održani izvanredni izbori za Gradsko vijeće, čiji je posljednji saziv raspušten jer u prosincu prošle godine nije izglasan proračun za 2020. godinu. Nakon glasanja na 11 izbornih mjesta, prema rezultatima koje donosi Državno izborno povjerenstvo, lista HDZ-a nositelja Saše Ristera dobila je 943 glasa, lista HSS-a nositeljice Ana-Marije Petin dobila je 630 glasova, lista SDP-a nositelja Radoja Medenice 345 glasova, Nezavisna lista Hrabro nositeljice Ivančice Grgić dobila je 197 glasova, Stranka umirovljenika nositelja Jurja Fofonjke ima 89 glasova, a Domovinski pokret nositelja Stjepana Varaždinca 61 glas. Rezultati HDZ-u donose sedam mandata u Gradskom vijeću (dva više nego u prošlom sazivu), HSS-u pripada njih pet, SDP-u dva i Nezavisnoj listi Hrabro jedan mandat. Budući da u Vijeću mora biti pripadnik srpske nacionalne manjine, SDP je kao stranka koja na listi ima takvog kandidata dobio trećeg vijećnika, pa će tako Gradsko vijeće ukupno imati 16 vijećnika. Dva dana nakon izbora rok je za prigovor na rezultate, a nakon toga slijedi konstituiranje Vijeća. Od pravne struke, a tumačeći Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, saznali smo kako će vijećnici imati 90 dana za konstituiranje Vijeća, a ako se u tome ne uspije, slijede novi izbori samo za Gradsko vijeće. S druge pak strane, ako Vijeće bude konstituirano, gradonačelnica Orahovice u roku od 90 dana vijećnicima mora predložiti gradski proračun, a ako on ne prođe, slijede novi izbori i za Vijeće i za gradonačelnika/gradonačelnicu.Nositelj HDZ-ove liste, koja je dobila najviše glasova, Saša Rister, prokomentirao je rezultate izbora.

- Prije svega moram i ovim putem od srca zahvaliti svim građankama i građanima Orahovice koji su izišli na izvanredne izbore za Gradsko vijeće, a posebno onima koji su svoj glas dali Hrvatskoj demokratskoj zajednici, čime smo ostvarili veliku i važnu pobjedu. Pred nama je sada prvo sastanak našeg Gradskog odbora, gdje ćemo analizirati rezultate i pomno istražiti sve ono što kaže zakon kako bismo točno znali što nas još očekuje i kako dalje. Što se tiče eventualne političke suradnje ili koalicije, još je rano, o tome uopće nismo razmišljali, sretni smo zbog postignutog rezultata, no vidjet ćemo kroz određeno vrijeme - rekao je Rister.

Građani Orahovice špekuliraju o mogućnostima koalicija, no kako se danas čini, svatko će ruku dizati za sebe. Teško je vjerovati da će biti velikih koalicijskih iznenađenja, posebice zbog dosadašnjih razilaženja. Podsjetimo na razlaz lokalnog HSS-a i SDP-a nakon neizglasavanja proračuna, teške riječi među strankama na posljednjim sjednicama starog Vijeća, odnosno u predizbornoj kampanji. Sve će, nadaju se građani priželjkujući da se grad što prije vrati u normalu, biti jasnije za 30 dana, kada novi vijećnici prvi put sjednu u klupe.
Vladimir Grgurić
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća mora biti sazvana u roku od trideset dana
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike