Crna kronika
LAŽNA SVJEDODŽBA OTKRIVENA U SLATINI

Kupila svjedodžbu za prodavača
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
SLATINA

U posljednje vrijeme sve se više se otkrivaju i slučajevi kupnje svjedodžbi za razna zanimanja, a jedan takav slučaj otkriven je prošloga tjedna u Slatini. Četrdesetjednogodišnja strana državljanka, sa statusom stranca na privremenom boravku, dobila je kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja jer je početkom 2018. godine, za 5000 kuna, kupila lažnu svjedodžbu obrazovne ustanove s područja Zagreba za zanimanje prodavač. Potom je, navode iz Policijske uprave virovitičko-posravske, 4. listopada 2018. godine, na području Slatine, lažnu svjedodžbu uporabila kao pravu i nadležno tijelo dovela u zabludu. Protiv 41-godišnjakinje podnesena je kaznena prijava Općem državnom odvjetništvu Virovitica.

Ovo je tek jedan u nizu slučajeva kupnje svedodžbi za razna zanimanja, a u veljači ove godine policija je otkrila da je 50-godišnja Riječanka priložila lažnu svjedodžbu koju je kupila prije 15-ak godina. Prijavila se na natječaj spremačice. Među njima je i 26-godišnja djevojka koja je prije nekoliko godina, za nekoliko stotina eura, pribavila svjedodžbu za zanimanje kuhar te je priložila uz svoj zahtjev na prazno mjesto kuhara u jednoj osnovnoj školi u Varaždinu. No bilo je tu i lažnih građevinskih tehničara, strojobravara, vozača i raznih drugih kupljenih svjedodžbi za iznos od oko 200 eura pa do, kako je to učinila i 41-godišnja strankinja s početka teksta, 5000 kuna.

Ipak, u proteklih godinu dana aktualna je afera s lažnim diplomama u obrazovnom sustavu. Kako je objavljeno prije oko mjesec i pol dana, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u procesu provjere vjerodostojnosti isprava otkrilo 60 njih nevjerodostojnih; 27 diploma i 33 svjedodžbe. Ministarstvo je provjeru počelo u siječnju prošle godine. Prema upitniku koji je poslan školama u kojima radi više od 75.000 ljudi, 94 posto isprava je poslano na provjeru. Za 90 posto poslanih isprava potvrđena je vjerodostojnost, a potvrda se čeka za još deset posto zaposlenih. U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava, 27 diploma, 33 svjedodžbe. U strukturi otkrivenih lažnih isprava puno je bio veći broj žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. S.Lacić
Početkom 2018. kupila je lažnu svjedodžbu obrazovne ustanove s područja Zagreba za zanimanje prodavač
5000

kuna platila je lažnu svjedodžbu 41-godišnjakinja sa statusom stranca na privemenom boravku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike