Novosti
DVOZNAMENKASTI RAST BROJA OBOLJELIH

Koronavirus u đakovačkom samostanu sa 180 redovnica prosječne dobi 70 godina
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Iako redovnice tvrde da ne znaju odakle zaraza, na duhovnu obnovu stigla je grupa sestara s Kosova

U Hrvatskoj je u utorak zabilježeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najviše je zaraženih, po 12, u Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji.



Aktivne u Đakovu

Zbog naglog rasta broja oboljelih je, nakon gotovo mjesec dana, održana i konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. S ponedjeljka na utorak u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek analizirana su 74 uzorka, od kojih je čak 12 bilo pozitivno na COVID-19, rečeno je. Dvije novopozitivne osobe su s područja Osijeka i bliski su kontakti zaraženih prethodnih dana, a deset je novooboljelih s područja Đakova, riječ je o časnim sestrama iz Samostana Milosrdnih sestara Svetog Križa. Prvi je to redovnički objekt u Hrvatskoj u koji je prodro COVID-19. Više sestara u nedjelju je poslijepodne dobilo temperaturu, nakon čega su redovnice poslane na testiranje i od njih 12 pozitivno ih je deset, među njima i poglavarica Valerija Široki. Samostan je zatvoren, kao i vrtić "Sunčev sjaj - Nazaret", koji vode te redovnice. Od utorka se ne može ni u Amadeu - dnevni boravak za starije, koji također vode Sestre Sv. Križa. Te redovnice vode i socijalnu samoposlugu u Đakovu, imaju i svakodnevne aktivnosti u sakristiji đakovačke katedrale.

"Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, cijelo vrijeme epidemije sestre su se pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti", navodi samostan u svom priopćenju. Iako navode da ne znaju kako je došlo do kontakta s virusom, neslužbeno doznajemo da je u samostan na duhovnu obnovu došla veća grupa sestara Sv. Križa izvan Hrvatske, pa i s Kosova, gdje njihova družba, u Đakovici, ima svoju filijalu. Neslužbeno doznajemo da ima dolazaka i iz BiH. Inače, u samostanskoj crkvi Prvesvetog Srca Isusova svetih misa nije bilo od samog početka epidemije, sve su se aktivnosti preselile na otvoreni prostor u obližnjem centru Amadea. U dvorište Amadee ove godine iz samostanske crkve preselilo se i Đakovčanima omiljeno proštenje na Antunovo. Zabrinjava što su sestre većinom starije dobi; u samostanu je trenutno oko 180 redovnica, a prosječna im je dob 69,71 godinu. Bolesne sestre, i one u poznijim godinama, smještene su u posebnoj zgradi, stacionaru prekoputa samostanske crkve. Doznajemo da među zaraženima ima i mlađih i starijih sestara. "Molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenutcima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH", pozvale su Sestre Sv. Križa. Zabrinjava i činjenica da je dio sestara Sv. Križa u nedjelju, 21. lipnja, bio na velikom molitvenom susretu u povodu 10. obljetnice prvog hrvatskog svetišta Božjeg milosrđa, na Ovčari pokraj Đakova, a na koji su stigli brojni hodočasnici, pretežito iz Đakovačko-osječke nadbiskupije. Milosrdne su sestre Sv. Križa u Đakovu, gdje im je sjedište provincije za Hrvatsku, od 1868. godine i nešto slično u povijesti njihova samostana se ne pamti.

Na našu zamolbu da se o pojavi koronavirusa u samostanu očituje i Đakovačko-osječka nadbiskupija, u odgovoru njezina Tiskovnog ureda stoji da su "oni svećenici koji su u zadnje vrijeme po službi, uz mjere opreza, dolazili u samostan u dogovoru s epidemiološkim službama u novonastalim prilikama poduzeli mjere samoizolacije". Đakovom se prijepodne proširila vijest da zaraženih ima i u pošti. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o četvero djelatnika koje je stavljeno u samoizolaciju, a nakon što je u pošti bio monter iz Osijeka radi otklanjanja kvara.


Kako je istaknuo Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, epidemiološka služba je odmah nakon utvrđivanja novih obolijevanja odredila mjeru samoizolacije za još 75 osoba, odnosno kontakata novopozitivnih, a u tijeku su žurne daljnje obrade svih kontakata, od prikupljanja uzoraka i njihove analize do određivanja samoizolacije i drugih epidemioloških mjera. U samoizolaciji su trenutno 163 osobe. Na području Osječko-baranjske županije tako je od početka epidemije ukupno oboljelo 156 osoba. Od tog broja od 12. lipnja 23 su osobe bile pozitivne na COVID-19, od kojih je šest hospitalizirano u KBC-u Osijek, a većina je oboljelih na kućnom liječenju.


"Šest bolesnika je hospitalizirano, dobrog je stanja, no zbog starije dobi i utvrđenih simptoma potrebno im je bolničko praćenje, ali nisu životno ugroženi. KBC Osijek pojačao je kapacitete, a, kao i prije, spremni smo i dostupni za kontinuirano uzimanje obrisaka i dokazivanje koronainfekcije", rekla je predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić. Načelnik županijskog stožera Goran Ivanović podsjetio je na prethodnu odluku o privremenoj zabrani posjeta i izlazaka za tri doma za starije i nemoćne osobe kojima je Osječko-baranjska županija osnivač, kao i na istu preporuku ostalim pružateljima socijalnih usluga. Nadalje, za medicinske djelatnike i zaposlenike te pacijente obvezno je nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama, a osobama koje ih nemaju maske će osigurati domovi zdravlja. Prema riječima epidemiologa Karla Kožula, časne sestre iz Đakova virus su donijele s Kosova.
Nema panike


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je da su sva potencijalna mjesta širenja zaraze detektirana i svi će biti obrađeni i stavljeni pod epidemiološke mjere. "Uspješnim odrađivanjem posla u proteklim mjesecima ekipe koja su radile i rade na suzbijanju epidemije su se dokazale, pa je ključna poruka da nema nikakve panike. Situaciju držimo pod apsolutnom kontrolom, na vrijeme smo detektirali i žarište i osobe koje su zaražene, poznato je tko su oboljeli, s kim su bili, kako su se zarazili. Epidemiološka situacija danas je neusporedivo bolja nego prije nekoliko mjeseci. Puno je više podataka poznato o COVID-19, pa tako i potreba da se puno više zaštite starije osobe, te nema razloga za posebne restriktivne mjere. Bitno je ponašati se odgovorno, držati socijalnu distancu, izbjegavati odlaske preko granice ako je moguće ili se prijaviti nakon povratka", rekao je Anušić. Dodao je kako se život u novim uvjetima mora nastaviti, a ne može se dopustiti novo restriktivno zatvaranje gospodarstva.


Suzana ŽUPAN/Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike