Novosti
NOVO ŽARIŠTE - DOM ČASNIH SESTARA U ĐAKOVU

Broj novozaraženih na osječkom području već dvoznamenkast!
Objavljeno 23. lipnja, 2020.

Vezani članci

ĐAKOVO VIŠE NIJE KORONA FREE ZONA

Koronavirus u samostanu sestara sv. Križa, pozitivno 10 redovnica

Nakon gotovo mjesec dana održana je iznova konferencija za novinare Stožera civilne zaštite  Osječko –baranjske županije i to zato što je broj novozaraženih ponovno samo u jednom danu izražen u dvoznamenkastom broju. Naime, od ponedjeljka na utorak koronavirus dokazan je u Osijeku kod 12 novih pacijenata, te je utvrđeno novo žarište u Đakovu. Zbog ovakve situacije s godišnjeg odmora vratio se i šef epidemiološke službe ZZJZ-a prof.dr.sc. Karlo Kožul, a u timu je iznova aktivna i predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof.dr.sc. Ljiljana Perić, koja je i sama prebolila COVID -19.

 – Stožer se uopće nije niti raspuštao sve ovo vrijeme, ali smo sada opet u punom sastavu. Razlog tome je nova situacija, no mi smo sada puno brži, efikasniji i jednostavnije i lakše baratamo sa situacijom jer nam je virus i njegovo ponašanje već poznatije.  Tako sve skupa od ponovne pojave COVID-a na osječkom području imamo 23 novozaražene osobe , a 12 je njih potvrđeno sinoć. Riječ je o deset časnih sestara iz Đakova i dvije osobe koje su bile ranije kontakti zaraženih Osječana od prije nekoliko dana. Policija je obavila I 90 provjera samoizolacije,a  mi smo kao Stožer odmah donijeli i odluku  o zabrani posjeta domovima za stare i nemoćne kojima smo mi osnivače. Preporuka je da to učine i privatni domovi za starije osobe. Također je zabrana posjeta u KBC Osijek i OŽB  Našice,a  u Dom zdravlja se može samo uči samo i isključivo s maskom na licu. Inače, maske trebaju postati  općenito dio borbe protiv COVID-a i svi bismo ih trebali nositi u javnim zatvorenim prostorima, poručio je načelnik Stožera Goran Ivanović.

Predstojnica Klinike za infektologiju prof. Perić naglasila je da je u osječkoj bolnici na bolničkom liječenju zadržano šest pacijenta od kojih je pet  časnih sestra u starijoj životnoj dobi i jedna osoba iz Osijeka, ali nitko nije životno ugrožen.  Iz ZZJZ-a trenutačno još obrađuju sve kontakte novozaraženih, budući da časne sestre iz Đakova djeluju I rade I u okviru svog dječjeg vrtića. Stoga bi  kroz epidemiološku obradu moglo proći I oko 200 osoba. Prema riječima  epidemiologa Karal Kožula časne sestre iz Đakova virus su donijele s Kosova. 
Na koncu konferencije za novinare  javnosti se  obratio I župan Osječko –baranjski Ivan Anušić koji je naglasio da panike nema, jer su sva potencijalna mjesta širenja zaraze detektirana i svi će biti obrađeni i stavljeni pod epidemiološke mjere – Sada mnogo bolje i lakše  rukovodimo situacijom, ključno je da čuvamo naše stare i bolesne i traži se krajnje odgovorno ponašanje od strane svih nas.  Oni koji su išli u susjednu zemlje mole se da obrate pozornost na eventualne simptome i da  tamo ne idemo  ako baš ne moramo.  Svi zaraženi infekciju su donijeli  iz BiH, Srbije i Kosova. Ovaj puta neće doci do restriktivnih zatvaranja, ali samo zajedno možemo sve staviti pod kontrolu, poručio je župan Anušić. N.Z.E.
Najčitanije iz rubrike