Novosti
ĐAKOVO VIŠE NIJE KORONA FREE ZONA

Koronavirus u samostanu sestara sv. Križa, pozitivno 10 redovnica
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
U samoizolaciji i svećenici koji su dolazili u samostan

Vezani članci

NOVO ŽARIŠTE - DOM ČASNIH SESTARA U ĐAKOVU

Broj novozaraženih na osječkom području već dvoznamenkast!

ZBOG POVEĆANOG RIZIKA

Mandarić: Otkazan program 54. Đakovačkih vezova

Đakovo više nije korona free zona; koronavirus pojavio se u Samostanu milosrdnih sestara sv. Križa gdje je više sestara u nedjelju poslijepodne dobilo temperaturu nakon čega su redovnice poslane na testiranje i od 12 sestara gotovo sve su pozitivne. Zbog pojave koronavirusa u samostanu, a tu je sada 180 sestara, zatvoren je od utorka ujutro, 23. srpnja, i samostanski Dječji vrtić Sunčev sjaj-Nazaret koji vode milosrdne sestre sv. Križa, kao i Centar Amadea – dnevni boravak za starije. Ove redovnice službuju i drugdje poput socijalne samoposluge u Mažuranićevoj ulici, imaju redovne aktivnosti i u sakristiji katedrale, a upravo je i vrijeme krizmi i prvih pričesti gdje su milosrdne sestre sv. Križa također aktivne.

- Nažalost, točna je informacija da se u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa pojavio Covid-19koronavirus. U nedjelju, 21. lipnja, četiri sestre su dobile temperaturu o čemu smo obavijestili našu liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno.
Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, cijelo vrijeme epidemije sestre su se pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra Amadea i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, potvrdio je u svom priopćenju u utorak prijepodne Samostan milosrdnih sestara sv. Križa Đakovo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je jutros:."Radi se o tome da su dvije časne sestre iz tog samostana boravile u inozemstvu i nakon povratka očito se nisu pridržavale mjera i dogodilo se da je zaraženo 10 časnih sestara",

Iako se u priopćenju iz samostana ne navodi je li bilo ulaza sestara iz drugih mjesta, neslužbeno doznajemo da su u samostanu u tijeku duhovne obnove te da je na njih došlo nekoliko sestara iz inozemstva, navodno iz Kosova. Inače, u samostanskoj crkvi svetih msia nije bilo od početka pandemije, sve su se aktivnosti bile preselile na prostran otvoreni prostor u Centru Amadea.
Svi njegovi ulazi, kao i drugi objekti su zatvoreni, a zabrinjava i činjenica da su u subotu bili zavjeti u samostanskoj crkvi, a gdje je bilo, doznajemo neslužbeno, i dosta svećenika.
Zabrinjava i što su sestre većinom starije dobi; u samostanu je trenutno oko 180 sestara, a prosječna dob je 70 godina.  Bolesne sestre smještene su u posebnoj zgradi, stacionaru preko puta samostanske crkve.
- Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupati ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, pozvale su sestre sv. Križa.
S.ŽUPAN

U samoizolaciji svećenici koji su dolazili u samostan

Na našu zamolbu da se o pojavi koronavirusa u Samsotnau milosrdnih sestara sv. Križa očituje i Đakovačko-osječka nadbiskupija, u odgovoru njenog Tiskovnog ureda stoji da su „oni svećenici koji su u zadnje vrijeme po službi, uz mjere opreza, dolazili u samostan u dogovoru s epidemiološkim službama u novonastalim prilikama poduzeli mjere samoizolacije“. Iz Tiskovnog ureda nadbiskupije također su se pozvali na službeno očitovanje Samostana. S.Ž.

Četvero iz Pošte u samoizolaciji?
Đakovom se prijepdone proširila vijest da zaraženih ima i u Pošti. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o četvero djelatnika, pa i rukovoditelja, koji su stavljeni u samoizolaciju, a nakon što je po radnom zadatku u Pošti bio djealtnik, monter, iz Osijeka, da otkloni kvar.
Đakovčani su na poajvu korone u gradu odmah odreagirali dugim redovima pred Finom, odlaskom u opsrkbu i dr.