Novosti
PILIŽOTA IZ MEDIJA DOZNAO DA JE NA 11. MJESTU LISTE RESTART KOALICIJE

Osuđena za nasilje sabotirala osječkog dogradonačelnika?
Objavljeno 23. lipnja, 2020.

Može li biti gore od ovoga što se događa oko liste Restart koalicije u četvrtoj izbornoj jedinici, pitanje je koje si postavljaju osječki SDP-ovci nakon niza ozbiljnih gafova od početka izbornog procesa.


Kola su nizbrdo krenula u samim počecima, nakon što je koordinator SDP-a za ovu izbornu jedinicu i predsjednik županijske organizacije Domagoj Hajduković postao žrtva obiteljskog nasilja svog partnera Tomislava Mikulina, također člana te stranke. Bio je to razlog Davoru Bernardiću da za nositeljicu liste u 4. izbornoj jedinici imenuje Sabinu Glasovac, koja je rođena u Našicama, ali je život nastavila u Zadru.


Ta je činjenica bila dovoljna za nezadovoljstvo SDP-ovaca koji smatraju da Osijek zaslužuje svoga čovjeka za predvodnika liste u središnjoj slavonskoj izbornoj jedinici. Za mnoge je pravo razočarenje uslijedilo nakon što se na trećem mjestu, odmah iza Hajdukovića, našlo ime Romane Nikolić, koja je zbog prijetnji smrću pravomoćno presuđena na tri mjeseca uvjetnog zatvora.


Ova odluka dodatno je produbila unutarnje sukobe koji godinama traju na relaciji županijskog i gradskog SDP-a. Navodno je Romana Nikolić prijetnju svojim velikim ambicijama vidjela upravo u šefu osječkog SDP-a i zamjeniku gradonačelnika Borisu Piližoti. Prema riječima našeg sugovornika, upravo je Nikolić svojim utjecajem u središnjici stranke prouzročila pomutnju s listom zbog koje se na koncu morao ispričavati i sam Bernardić. Naime, vodstvo stranke s Piližotom je dogovorilo kako će mu biti osigurana 14. pozicija na listi Restart koalicije u 4. izbornoj jedinici, no kada je DIP objavio službenu zbirnu listu, na iznenađenje mnogih predsjednik osječkog SDP-a našao se na nevidljivom 11. mjestu. Piližota nije skrivao razočarenje jer je, tvrdi, već vlastitim novcem financirao predizborne materijale i prostor na društvenim mrežama priređenima za obećanu poziciju.


"Komično je izgledala Facebook objava na kojoj Boris birače poziva da na listi zaokruže redni broj 14, a zapravo se on nalazi na 11. mjestu", priča nam SDP-ovac koji sve to smatra velikom blamažom za stranku.
Tu nije bio kraj problemima s listom, jer je nezadovoljstvo potaknula i odluka da se visoku petu poziciju, koja je na prošlim izborima bila prolazna, dodijeli koalicijskom partneru Hrvatskoj stranci umirovljenika. Razočarenje je, međutim, bilo još veće kada su SDP-ovci shvatili da im je HSU na listu instalirao bivšeg saborskog zastupnika Tomislava Žagara, koji je u Sabor 2016. ušao kao član SDP-a, a iz njega izišao s članskom iskaznicom HSU-a. Žagar se nakon samo mjesec i pol dana tog saborskog mandata odmetnuo iz stranke, i kao nezavisni zastupnik postao "žetončić" kluba Milana Bandića. U rujnu 2019. prestaje biti nezavisni vijećnik te prelazi u Hrvatsku stranku umirovljenika. Žagar je SDP napustio nezadovoljan vodstvom stranke na čelu s Bernardićem, pa zato nezadovoljnici u stranci smatraju da je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ovim izborom "opalio šamar" cijelom SDP-u.


Tomislav Prusina
SDP-ovci razočarani što je HSU na listu "instalirao" njihovog odmetnutog člana Tomislava Žagara
PROTIV NASILJA
"Na listi za Sabor ne smije biti osoba pravomoćno osuđena za prijetnju smrću! Ako protiv toga ne dignemo glas, onda nam je uzaludna sva borba protiv nasilja, Nažalost, unatoč apelu kolegama iz Glavnog odbora takav prijedlog je prošao. Sramotno!", samo je jedan od niza komentara objavljenih na društvenim mrežama u grupi koja okuplja SDP-ovce i njihove simpatizere.
Možda ste propustili...