Novosti
VLADA O OSOBAMA S INVALIDITETOM, POLJOPRIVREDI I IZBORIMA

Veća naknada za njegovatelje
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje osobe s invaliditetom povećava se s 2500 mjesečno na 4000 kuna uz pripadajuće doprinose, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak, a premijer Andrej Plenković ističe da je to pozitivni iskorak i snažna poruka "onima kojima je najteže."


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković navela je da taj status trenutačno u Hrvatskoj ima 4859 osoba, kao i da se visina naknade nije mijenjala punih 12 godina.


Vlada je uredbom izmijenila i dopunila i Zakon o popisu poljoprivrede 2020. te će se taj popis odvijati u dvije faze, a sve zbog utjecaja koronakrize. Uredbom je utvrđeno da će se popis, umjesto od 1. do 30. lipnja, kako je predviđeno osnovnim zakonom, provesti u razdoblju od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a za obiteljska poljoprivredna gospodarstava od 14. rujna do 14. listopada.
Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Sabor te političke stranke, neovisne liste i kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji imaju pravo na tu naknadu u iznosu od 135.000 kuna, po osvojenom zastupničkom mjestu prema konačnim rezultatima izbora. Stranke i neovisne liste koje su na izborima dobile više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 22.500 kuna. H
Najčitanije iz rubrike