Kultura
DRUGA "EPIZODA" SLATINSKOG VREMEPLOVA

Park - omiljeno mjesto Slatinčana
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Druga „epizoda“ slatinskog vremeplova, koji je pokrenula TZ grada Slatine na svojoj FB-stranici, predstavila je park u neposrednom središtu grada, koji je dobio ime po slavnoj postrojbi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Park 136. slatinske brigade. Ondje je i spomen-obilježje brigadi po kojoj je dobio naziv, simboličan prikaz proboja željezne zavjese i nastanak nove hrvatske države, djelo akad. kipara Viktora Libla, podignuto na inicijativu Kluba 136 brigade i Hrvatskoga časničkog zbora Slatina o 15. obljetnici osnutka 136. slatinske brigade HV-a.


Park je predstavljen kao omiljeno mjesto za druženje, odmaranje, igru ili hlada od vrućina. Na tom je mjestu tijekom 19. i prve polovine 20. stoljeća bio prostor za trgovanje u čijem je središtu do razmeđe stoljeća bio javni zdenac. Uređenje počinje 1949., a je uslijedila i prenamjena pa to više nije bio javni prostor za trgovanje. Cijeli prostor parka s cestovnim raskrižjem dobio je naziv Trg maršala Tita i tijekom druge polovine 20. stoljeća predstavljao je mjesto svih značajnijih društvenih događanja. Poslije Domovinskog rata središnji dio Slatine dobio je naziv po nebeskom zaštitniku grada Trg sv. Josipa.


Usred parka glazbeni je paviljon, koji posljednjih godina postaje nezaobilaznim mjestom svih manifestacija, osobito koncerata u okviru Adventskog sajma.
Vremeplov je popraćen starim razglednicama te fotografijama Roberta Turkalja koje prikazuju park danas. P. Žarković
Lani postavljena nova rasvjeta i klupe
Park je s južne strane oivičen historicističkim zdanjem starog kotara, jednokatnom zgradom Općinskog suda čije je donje pročelje raščlanjeno lučno otvorenim trijemom i župnom crkvom sv. Josipa izrađenom u neogotičkom stilu. Istočnu stranu parka zatvara zgrada gradske uprave. U parku je i dojmljivo raspelo podignuto povodom 2000 godina kršćanstva.

„Središnji gradski park svojom ljepotom, ruhom i ambijentalnim skladom upotpunjuje mnoštvo događanja kroz godinu, poput sajmova četiri godišnja doba (Proljetni sajam, sajam Kako su radili naši stari, sajam Jesen i dani kruha i Adventski sajam), koncerata, dječjih radionica, gastronomskih natjecanja i ostalih kulturno-zabavnih manifestacija. Park se neprestano mijenja i uređuje. Lani je postavljena nova rasvjeta i klupe, a u planu su i dodatni sadržaji na radost svih nas,“ stoji u objavi TZ-a.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike