Mozaik
LEGENDA KINEMATOGRAFIJE PREMINULA U 94. GODINI

Umro francuski glumac Michel Piccoli, miljenik redatelja Luisa Bunuela
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Legenda francuskog filma, glumac Michel Piccoli, poznat po ulogama u filmu "Prezir" redatelja Jean-Luca Godarda, "Sitnice koje život znače" Claudea Sauteta i u novije vrijeme "Habemus papam", umro je 12. svibnja u dobi od 94 godini, no vijest je njegova obitelj objavila tek u ponedjeljak. "Michel Piccoli umro je od posljedica moždanog udara 12. svibnja u krugu svoje obitelji, supruge Ludivine i djece Inorda i Missije", stoji u priopćenju obitelji koje je Gilles Jacob, obiteljski prijatelj i bivši predsjednik Međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu uputio francuskoj agenciji AFP.

Michel Piccoli bio je sin talijanskih imigranata u Francuskoj. Nakon završenog glumačkog obrazovanja nastupao je na različitim pariškim pozornicama, a svojevremeno je bio ravnatelj kazališta Theatre Babylone. Prvi se put na filmu pojavio još 1944. godine. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Prezir", koji je 1963. godine režirao Jean-Luc Godard. Krajem šezdesetih bio je čest filmski partner slavnih glumica toga doba, kao što su Romy Schneider i Brigitte Bardot.

Sigurna muževna nastupa, savršene dikcije, u ranijoj dobi djelujući znatno zrelije, uglavnom je nastupao u ulogama suvremenih, urbanih osoba, vrlo često deziluzioniranih cinika (koji time prikrivaju osjetljivost) iz buržujskoga, često dekadentnog, intelektualnog, ali i kriminalnoga okruženja, u djelima najpoznatijih redatelja modernističkog ili političkoga filma, a posebno je značajan kao omiljeni glumac redatelja Luisa Bunuela. U Bunuelovim je filmovima često tumačio problematične likove ("Dnevnik jedne sobarice", "Ljepotica dana", "Diskretni šarm buržoazije"). Eklektičan u izboru svojih filmskih uloga, surađivao je i s drugim slavnim redateljima: Renoireom, Resnaisom, Demyjem, Melvilleom i Hitchcockom. Najistaknutiji francuski karakterni glumac šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, za ulogu u filmu "Skok u prazno" iz 1979. godine Marca Bellocchija, dobio je nagradu u Cannesu, a za "Čudnu aferu" iz 1981. godine, Pierrea Granier-Deferrea, nagradu u Berlinu. Piccoli je u karijeri nastupio u približno 150 filmova.

Iz prvoga braka s Eleonore Hirt ima kćer Anne-Cordeliju, od 1966. do 1977. bio je u braku s francuskom glazbenicom Juliette Greco. Ima još dvoje djece iz trećeg braka s Ludivine Clerc, s kojom se oženio 1980. i ostao s njom do svoje smrti. T.K.
Eklektičan u izboru svojih filmskih uloga, surađivao je i s drugim slavnim redateljima
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike