Novosti
PREDEBELI SU I ŽIVE S OBA RODITELJA

Učenici u Hrvatskoj ne vole školu, ali su zadovoljni životom
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Hrvatski učenici ne vole školu, predebeli su, no zadovoljni životom i češće od prosjeka žive s oba roditelja, pokazalo je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika koje je u utorak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, istraživanje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj je anketirano 5169 učenika i učenica u dobi od 11, 13 i 15 godina. Istraživanje je pokazalo da hrvatski trinaestogodišnjaci najviše ne vole školu, prehrambene navike su loše u sve tri dobne skupine s visokim udjelom predebelih trinaestogodišnjaka te smo vrlo visoko po problematičnoj upotrebi društvenih medija. U dobi od 15 godina naši su učenici među zemljama s najmanjom dnevnom konzumacijom voća i povrća. Hrvatska je visoko na ljestvici po broju trinaestogodišnjaka koji su prijavili maltretiranje drugih preko društvenih medija, dobivanje zlobnih instant-poruka, objava, e-pošte ili tekstualnih poruka.


Podatci o rizičnim ponašanjima - pušenju i pijenju alkohola pokazuju zabrinjavajuću situaciju, ali ipak bolju nego 2014. godine.


S druge strane, prema nekim smo pokazateljima među 10-ak zemalja s najpovoljnijom situacijom kao što je život s oba roditelja, zadovoljstvo životom, subjektivna procjena odličnog zdravlja, nizak udio pothranjenih učenika te nizak udio spolno aktivnih petnaestogodišnjaka. Tako je Hrvatska pri dnu ljestvice prema podatcima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula među tinejdžerima. Istraživanje je obuhvatilo zdravstveno ponašanje učenika - pranje zubi, prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, debljinu, vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja te društveno okruženje s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciju preko modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.
Međunarodna publikacija prvi put prikazuje cjelovite podatke za 2018. godinu za sve zemlje uključene u istraživanje, provedeno je 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike te je globalno anketiran 227.441 učenik. H
Možda ste propustili...

RESTART KOALICIJA PREDSTAVLJENA U OSIJEKU

Bernardić: Vratit ćemo u Slavoniju život i optimizam

RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE

Andrija odgovorio na 860.000 pitanja

MARKO PAVIĆ, MINISTAR REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU-A I KANDIDAT HDZ-A

U Slavoniju i Baranju uložit ćemo dvostruko više u idućem razdoblju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PARLAMENTARNI IZBORI

Plenkovićeva velika pobjeda, potpuni potop Restart koalicije

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Novih 17 oboljelih, najviše u Đakovu

3

TRI STRANKE PODIJELILE MANDATE U 4. I 5. IZBORNOJ JEDINICI

U dvije slavonske izborne jedinice 16 mandata HDZ-u, SDP-u i Škori po tri u svakoj