Novosti
PRIČA S COVID-19 NIJE ZAVRŠENA, I DALJE TREBA BITI OPREZAN

Svi su novozaraženi iz Brodske županije, jedan je povratnik iz Njemačke
Objavljeno 19. svibnja, 2020.

U 24 sata u Hrvatskoj su potvrđene još četiri osobe oboljele od koronavirusa i sve su iz Brodsko-posavske županije, a jedna je osoba umrla, objavio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.


U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba, objavio je Stožer u priopćenju. Broj umrlih je za jedan veći nego u ponedjeljak. Do sada je testirano 55.800 osoba, od kojih 980 u 24 sata. Hospitaliziranih je dvoje manje nego u ponedjeljak, što znači da je 120 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru deset pacijenata. Stožer poziva građane da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera i uputa kako bi odgovornim ponašanjem smanjili širenje zaraze koronavirusa.


Među četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji tri su osobe povezane s prije potvrđenim slučajevima, a četvrta je povratnik s rada u Njemačkoj, potvrdio je u utorak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. Skupina od tri novooboljela nije vezana uz skupinu radnika koji su se vratili iz Švedske, rekao je Cvitković na konferenciji za novinare.


Novooboljeli povratnik iz Njemačke dio je skupine od šest hrvatskih radnika, od kojih su još dva iz Brodsko-posavske županije, a ostali su iz drugih dijelova Hrvatske. "I u ovom slučaju očekujemo još potencijalno pozitivnih obiteljskih kontakata. Nije završena priča s COVID-19, bez obzira na to koliko mi to željeli. Još uvijek je potrebno biti odgovoran, držati distancu i nakon povratka iz inozemstva u 14 dana smanjiti broj kontakata", rekao je Cvitković. Podsjetio je da je dogovoren protokol za doček 15 radnika Đuro Đaković Montaže koji se vraćaju iz Švedske. Prema planu puta, povratnici iz Švedske u pet vozila sa po tri putnika trebali bi biti na ulazu u Hrvatsku u srijedu nakon 21 sat. Na upit novinara znači li to da je Brodsko-posavska županija trenutačno jedino aktivno žarište, Cvitković je odgovorio negativno, istaknuvši da su novootkriveni slučajevi rezultat rada djelatnika, koji su jako oprezni. "Nisam do kraja uvjeren da iz inozemstva samo na područje Brodsko-posavske županije dolaze ljudi koji su pozitivni. Vidjet ćemo što će biti dalje", rekao je Cvitković.
Osječko-baranjska županija u utorak je bila jedanaesti dan zaredom bez novoboljelih osoba jer se ni jedan od 180 uzoraka koji su u 24 sata testirani na COVID-19 nije pokazao pozitivnim. Istovremeno, još je jedna osoba izliječena te ukupan broj izliječenih sada iznosi 110, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Na liječenju u KBC-u Osijek samo su dva pacijenta, a 11 je pozitivnih osoba na kućnom liječenju. U saomizolaciji je samo 14 osoba. S.Lacić/H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike