Mozaik
8. FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE “SVJETLOST DOLAZI” ZADAR

Odabrano je 14 skladbi koje će biti izvedene 23. listopada
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Udruga "Stihovi i note" organizator je jedinoga glazbenog festivala u Zadru, Festivala duhovne glazbe koji se pod nazivom "Svjetlost dolazi" održava u Zadru od 2012. godine. Za ovogodišnji, osmi festival, odabrano je 14 skladbi koje će biti izvedene 23. listopada u HNK-u Zadar. Rok za dostavljanje prijava i demo-snimki bio je 27. travnja, ali je produljen do 12. svibnja, jer su neki autori zamolili organizatore da to učine jer im je bilo potrebno još malo vremena kako bi uspjeli završiti svoje skladbe. "To je dokaz da niste zatomili svoju kreativnost niti dopustili da vas razne informacije spriječe u vašem glazbenom stvaralaštvu", poručili su organizatori autorima i izvođačima. Zbog poznate situacije s pandemijom koronavirusa, mjera ograničenog kretanja i zabrane okupljanja, izvoditelji su uz prijavu mogli dostaviti demo snimku snimljenu i na mobitelu, ali da je glazbeno i tekstualno slična verziji skladbe koju će izvoditi na festivalu, a izabrani izvođači gotov mix, studijske snimke (mastere) mogu dostaviti do 30. lipnja. Na javni natječaj pristiglo je ukupno 18 skladbi, od kojih četiri nisu prošle u završnicu.

– Zadovoljni smo pristiglim brojem prijava na natječaj, jer usprkos epidemiji koronavirusa zbog koje je sve stalo, posebno kulturan život, strogim mjerama i prisilnoj karanteni, glazbeno stvaralaštvo i kreativan duh nije zaustavio ni koronavirus - kaže glazbenica Vesna Benić, predsjednica udruge "Stihovi i note" i ravnateljica festivala.

Na zadarskom se festivalu izvodi suvremena kršćanska glazba, natjecateljskog je karaktera i dodjeljuju se nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija i nagrada publike. Odabrani izvođači nastupaju uz pratnju festivalskog benda pod ravnanjem Saše Miočića, koji je ujedno umjetnički ravnatelj festivala. Zahvaljujući nastupu Martine Gučanin iz Stuttgarta i Jelene Skoko iz Širokog Brijega, zadarski festival i ove godine ima međunarodno obilježje.

Ove godine u Zadru će nastupiti Mihovil & Kornelija Dorotić iz Bregane (s pjesmom Gospod kraljuje), Antonio Lukačić iz Cerne (Odlazak), Dino Mišetić iz Splita (Vraćam ti se, Oče moj), Tamara Perc iz Zagreba (Sjaj), Sanella Bačić iz Zadra (Ne napuštaj moj svijet), Jelena Skoko iz Širokog Brijega (Hrabrost), Zdravko Tomić iz Rijeke (Na nebu znak), Zbor mladih crkve sv. Frane iz Zadra (Samo pokucaj), Petra Antolić iz Zagreba (Svet si), Frank Bosch iz Umaga (Ti si), Martina Gučanin iz Stuttgarta (Blizinu tvoju osjećam), Renata Tabori Barešić iz Biograda na Moru (Sveti Duše), Joško & Fedra Perić iz Splita (Svod Novog neba), te Tončica & Marija Sović iz Bibinja (Sveta Luce). Od slavonskih pjevača na lanjskom festivalu nastupio je Branko Perković iz Slavonskog Broda, a ove godine nastupit će Antonio Lukačić iz Cerne. U skladu s festivalskim pravilima, nisu objavljena imena autora glazbe i tekstova pjesama koje će biti izvedene na festivalu.

Ovogodišnji revijalni gost 8. festivala duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2020. je fra Marin Karačić, hrvatski kantautor duhovne glazbe iz Širokog Brijega, koji je 2015. godine izdao prvi nosač zvuka “U Tvojim rukama” u izdanju izdavačke kuće Laudato s 18 autorskih pjesama.
P. Žarković
Odabrani su i Martina Gučanin iz Stuttgarta i Jelena Skoko iz Širokog Brijega
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike