Novosti
NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ DOMAĆIH TRGOVACA

HUP: Prekograničnu online trgovinu strogo nadzirati i oporezovati
Objavljeno 20. travnja, 2020.
Hrvatska udruga poslodavaca predložila je Ministarstvu financija da, u skladu s EU direktivom, počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu, a tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini, u kojoj je ugroženo više od 300.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta.


"Povećanje rasta online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavilo je domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih online trgovaca. Naime, velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet-domenu te kod kupaca stvara zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini. Na računu ne iskazuju iznos PDV-a, pa kupac nije ni u mogućnosti shvatiti da plaća primjerice 19 % PDV-a trgovcu u nekoj drugoj zemlji", navodi HUP, koji zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.


"Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i ‘klasična‘ trgovina, prilika je da država uprihodi i više od milijarde kuna godišnje samo iz te stavke. Najveće internet-trgovine registrirane su u poreznim oazama poput Rumunjske, Češke ili Cipra te, isključivo propustima naše porezne uprave, ne plaćaju hrvatski PDV, koji je među najvećima u EU-u. Iz ove stavke država može i formirati fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja", kazao je Denis Čupić, predsjednik HUP - Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.


Iz poslodavačke udruge navode i kako je potrebno preispitati zlouporabe u dostavi bez carinjenja pošiljaka male vrijednosti u Hrvatsku jer na ovaj način kroz svjetske e-divove ulazi masa roba više vrijednosti izbjegavajući hrvatske poreze koje svi u lancu trgovine u Hrvatskoj plaćaju. "Strane online trgovine u Hrvatsku prodaju sve više, od parfema, obuće do hladnjaka, a uz to i ne plaćaju naknade za ambalažni otpad, elektronički otpad i slično. Sve dok je ovakvog izbjegavanja, u Hrvatskoj neće biti prostora za manji PDV ni manje naknade zbog neravnopravnog položaja hrvatskih tvrtki", ističu u HUP-u.
"Konkretno, to znači da, kada kupite gume za žvakanje od 5 kuna na kiosku - čak 1 kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje nego ikada dosad", poručuju iz HUP-a. D.Pav.
Čupić: Oporezivanje online trgovine prilika je da država uprihodi i više od milijarde kuna godišnje
Možda ste propustili...