Mozaik
ODLAZAK VRSNOG CRTAČA

U 92. preminuo autor
“Asterixa”, Albert Uderzo
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Od 1961. godine stripovi Asterixa prodani su u čak 380 milijuna primjeraka na 111 jezika

Albert Uderzo, francuski crtač stripova i, zajedno s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem, autor “Asterixa”, jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je u dobi od 92 godine.

- Albert Uderzo umro je u snu u svojemu domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan s koronavirusom. Već nekoliko tjedana osjećao se jako iscrpljeno i umorno - rekao je njegov zet Bernard de Choisy za AFP. Vijest o njegovoj smrti potvrdili su i Aymar du Chatenet, predsjednik Instituta Rene Goscinny te njegov bivši izdavač Dargaud. Od nastanka prvog stripa prije gotovo 60 godina albumi s avanturama maloga brkatog ratnika Asterixa, koji se u Galiji bori protiv Rimljana, prodani su u 380 milijuna primjeraka na 111 jezika. Istodobno je lik Asterixa postao simbol moderne Francuske te dobra roba na tržištu. Korišten je u filmovima, crtićima, zabavnim parkovima, igračkama, u videoigricama...

Ovaj skromni čovjek i crtač stripova sa svojim je prijateljem Goscinnyjem, koji je umro 1977., stvorio lik poznat svim Francuzima, ali i stanovnicima cijelog svijeta. Nakon njegova umirovljenja posljednje albume s avanturama Asterixa i njegova prijatelja Obelixa stvarali su ostali umjetnici, koji su ostali vjerni njegovu stilu i umjetničkom izričaju.

Isprva je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao Asterixa i njegova vjernog ‘kompanjona’ Obelixa, s kojim je konstantno upadao u rasprave, junačka spašavanja i romantične avanture. Vjerno ih prati pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo.

”Asterix” je uz “Tintina” i “Spiroua” označio novu epohu u povijesti stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti naklade od više stotina milijuna primjeraka.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

NA KONCERTU ĆE PROMOVIRATI HVALJENI ALBUM “BENEATH THE EYRIE”

Pixies u Zagreb dolaze tek 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

3

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.