Mozaik
FILMOVI ZA SAMOIZOLACIJU

Šest filmova o preživljavanju: Ideje nade, vjere i borbe za opstanak
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Junake su zahvatile ekstremne katastrofe kojima su se, uz nadljudske napore, morali oduprijeti kako bi ostali na životu

Pred svima nama vrijeme je koje bismo trebali što više provoditi u samoizolaciji da bismo odgovorno postupili pod sumnjom eventualne zaraženosti koronavirusom. Najvažnije je jednostavno smanjiti kretanje radi manje vjerojatnosti zaraze. Tjedni koji slijede prava su prilika za pogledati filmove koje iz brojnih razloga niste stigli. U nastavku vam donosimo listu od šest filmova u kojima su pojedince zahvatile ekstremne katastrofe kojima su se, uz nadljudske napore, morali oduprijeti kako bi ostali na životu.

Babel
Drama meksičkog redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua zaokružila je njegovu "trilogiju smrti", koja osim "Babela" uključuje filmove "Pasja ljubav" i "21 gram". Četiri priče, smještene u Maroko, Meksiko, Japan te Sjedinjene Američke Države, počinju tragedijom koja pogađa američki bračni par Richarda i Susan (Brad Pitt i Cate Blanchett) na odmoru u pustinji Maroka, koji postaju svjesni da su dio niza događaja izvan njihove kontrole. Metak ispaljen u Susan doletio je iz puške marokanskog dječaka koji će izazvati teško zlostavljanje svih koji su bili u dodiru s puškom. Filozofija života i smrti i odličan soundtrack krase ovaj film, kao i jasna slika o tome kako su događanja na globalnoj razini rezultirala kaosom koji je nemoguće kontrolirati.

127 sati
Nevjerojatna, ali istinita priča o penjaču Aronu Ralstonu (James Franco) koji se bori za goli opstanak nakon nesreće usred puste litice po kojoj se penjao. U sljedećih pet dana, zarobljen ispod velikog kamena i bez mogućnosti micanja, on će preispitati svoj život i shvatiti ima li snage i volje oduprijeti se smrti i pronaći spas. Tijekom svoje kalvarije Ralston se prisjeća svojih prijatelja, ljubavi, obitelji i dviju penjačica koje je upoznao netom prije nesreće. Hoće li upravo one biti posljednje osobe koje je upoznao u svom životu? Potresnu priču sjajno je režirao Oscarom nagrađeni britanski redatelj Danny Boyle, koji nam je donio hitove kao što su "Trainspotting", "28 dana kasnije" te "Milijunaš s ulice".

U divljini
Netom nakon završetka studija prava 22-godišnji Christopher McCandless (Emile Hirsch) odlučio je u potpunosti promijeniti životni put odbacivši odvjetničku karijeru. Ušteđenih 24 tisuće dolara dao je u dobrotvorne svrhe te se odlučio udaljiti od civilizacije i provesti neko vrijeme putujući zemljom kako bi se pripremio za konačni test izdržljivosti - život na Aljasci. Mladić odrastao na Tolstoju i Jacku Londonu sa sobom je ponio knjige o preživljavanju te o flori i fauni, maštajući o sebi kao o modernom pustolovu. Na putovanju se susreo s nekolicinom nadasve zanimljivih likova s ruba američkog društva. Ti su ljudi promijenili njegovo shvaćanje života i društva otvorivši mu nove horizonte, ali i na čije živote utječe i više nego što je mislio. Film snimljen prema istinitoj priči režirao je Sean Penn.

Brodolom života
Filmski hit redatelja Roberta Zemeckisa priča je o Chucku Nolandu (Tom Hanks), vrhunskom profesionalcu kojem rokovi upravljaju kako poslovnim, tako i privatnim životom. Djelatnik je američke poštanske službe FedEx koja ga često šalje na zadatke diljem svijeta, a na jednom naizgled bezazlenom poslovnom putu njegov avion zahvati strahovita oluja i sruši ga nasred Pacifika. Jedva se uspije dokopati obale, no riječ je o pustom otoku koji civilizacija još nije dotaknula. Lišen pogodnosti modernog života, prvo si mora osigurati temeljne uvjete za život, kao što su voda, hrana i zaklon, ali nakon što to obavi, počinje pravi izazov - čekanje neizvjesne budućnosti. Nakon četiri godine samovanja pruža mu se prilika za povratak u svijet. "Brodolom života" predivan je film o snazi ljudskog duha.

Pijev život
Oscarom nagrađeni tajvanski redatelj Ang Lee donosi veličanstvenu priču snimljenu prema istoimenom bestseleru Yanna Martela. Priča je to o 16-godišnjem Piju Patelu (Suraj Sharma), sinu čuvara zoološkog vrta, čija se obitelj odlučila preseliti iz Indije u Kanadu te je krenula na veliko putovanje teretnim brodom. Nakon strašne oluje i brodoloma, Pi pluta Tihim oceanom na čamcu za spašavanje, a njegov jedini suputnik je veliki bengalski tigar po imenu Richard Parker. Kada shvati da je sve što poznaje i što je ikada volio i cijenio nestalo, Piju ostaje jedino nada. No, je li mu nada dovoljna da smogne snagu koja će mu biti potrebna za nemilosrdnu borbu protiv nepredvidivog mora, divljeg tigra i samoga sebe? "Pijev život" predstavlja iznimno ostvarenje koje govori o velikim idejama - vjeri, nadi i borbi za opstanak.

Povratnik
U ekspediciji u neistražene dijelove američke divljine, legen­darnog istraživača Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) brutalno je napao me­dvjed, a pripadnici njegovog tima, predvođeni Johnom Fitzgeraldom (Tom Har­dy) tako teško povrijeđenog ostavili su da umre u divljini. Vođen jakom vo­ljom kao jedinim oružjem, okružen surovom zimom i neprijateljskim plemeni­ma, Glass se bori za život, dok želja za osvetom nad dojučerašnjim prijateljima ne jenjava. Leonardo DiCaprio napokon je dobio svojeg prvog Oscara za ulogu u ovom ostvarenju redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua (drugu godinu zaredom osvojio Oscara za najbolju režiju), filmskom djelu koje prikazuje epsku avanturu preživljavanja jednoga muškarca i izuzetnu moć sna­ge ljudskoga duha.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike