Novosti
KRADLJIVCI IDENTITETA KORISTE PRILIKU

MUP ne šalje poruke, ne šaljite osobne podatke
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Na žalost, mnogi koriste izvanrednu situaciju kako bi lovili u mutnom i bavili se kriminalnim i ilegalnim aktivnostima

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je građane da nikome ne šalju svoje osobne podatke u vezi prijave osoba u samoizolaciji, jer je riječ o prijevarama!


- Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave ime i prezime, adresu stanovanja, OIB ili JMBG i kopiju osobne iskaznice. Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija! Ne dostavljate osobne podatke nikome, jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192 - upozoravaju građane iz MUP-a.

Građani prijavljuju

U petak ujutro u Hrvatskoj je u samoizolaciji bilo oko 13.000 građana, a zbog kršenja određene im samoizolacije prijavljeno ih je 130.


Veliki broj građana pomaže policiji svojim dojavama o osobama koje su prekršile samoizolaciju i time ugrozile sve one na koje su usput naišli. Međutim, dio građana prijavljuje osobe koje su došle iz inozemstva prije negoli su uvedene mjere samoizolacije, misleći da se ne pridržavaju te odluke. Policija ipak svaku dojavu provjeri na terenu, pa ako se pokaže neistinita nikom ništa, jer su građani samo htjeli pomoći, pa se ne radi o lažnim dojavama. Veća "panika" je u manjim sredinama gdje se većina osoba poznaje, pa tu dolazi do stigmatiziranja svih koji imaju bilo kakve veze s onima koji su završili u samoizolaciji.


MUP je objavio još jedno upozorenje vezano uz računalnu sigurnost u vezi s koronavirusom.


- Nacionalni CERT izvijestio je da su počele phishing kampanje koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa da se lažno predstave kroz e-mail poruke i uvjere korisnika da pokrene maliciozni kod na svom računalu. Jedna takva kampanja traje, a napadači se predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO). Najčešće teme koje se koriste u ovakvim vrstama poruka su upozorenje iz zdravstvenih centara, informacije o širenju virusa, savjeti stručnjaka za zaštitu od zaraze, analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili na druga područja, ponude za ulaganja u "lijekove", cjepiva, čudotvornu medicinu, proizvode za zaštitu, "zanimljive" činjenice/snimke o bolesti, kao i "važne izjave" o "izvoru" virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja - upozorava policija.
Trojanac "Agent Tesla"

Konkretno, kod ove kampanje naslov e-pošte je "An important COVID-19 update for our community", a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju (WHO@domena-na-koju-se-šalje). Privitak se distribuira pod imenom je COVID-19.img. Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem gore spomenute.img datoteke na računalo s Windows operativnim sustavom sprema arhivirana zlonamjerna izvršna datoteka naziva "Chance.exe", koja pokreće potproces "RegAsm.exe" koji je "loader" za trojanski konj "Agent Tesla". Riječ je o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču.


Lažni


- Pozivamo vas na dodatan oprez kod otvaranja e-pošte od nepoznatih pošiljatelja koristite antivirusne i anti-malware alate te molimo da prijavite policiji ako primijetite bilo kakve zlonamjerne on-line aktivnosti vezane uz COVID-19 - upozorava MUP.
Iz hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kažu da se tuđi osobni podaci zloupotrebljavaju u svrhu počinjenja nekih kaznenih djela, primjerice prijevare, ili netko iskoristi tuđe osobne podatke u svrhu pribavljanja protupravne koristi, npr. korištenje tuđih osobnih podataka u svrhu sklapanja lažnih ugovora. Primjerice prevarant sklopi ugovor s nekim teleoperaterom predstavljajući se kao žrtva. Potom napravi račun koji nikada ne plati, a sve padne na teret žrtve koja s ugovorom nema nikakve veze.


Sandra Lacić
LAŽNI DJELATNICI CIVILNE ZAŠTITE
Iako u Osječko-baranjskoj županiji još nije bilo slučajeva gdje lažni djelatnici civilne zaštite idu po kućama, policija je ipak uputila upozorenje građanima da takvima ne otvaraju vrata i paze koga puštaju u svoj dom. Policija je zaprimila nekoliko dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite. Prema prikupljenim informacijama prevaranti, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. "Upozoravamo vas da se radi o prevarantima!", kaže Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

Najčitanije iz rubrike