Kultura
ORKESTAR OPERE HNK I ROCK-BEND ECHOES

Na probama doslovce sve bruse do savršenstva
Objavljeno 5. ožujka, 2020.
Simfo-rock koncert: uz glasove Ivane Medić, Mije Rebe, Karla Miličevića, Davora Solanovića, Marija Huja, Mateja Podgorščaka

Premijerno u četvrtak, 12. ožujka, u 20 sati te reprizno 13. i 14. ožujka orkestar Opere HNK u Osijeku i rock-bend Echoes, potpomognuti solistima i vokalnim kvartetom, što znači glasovima Ivane Medić, Mije Rebe, Karla Miličevića, Davora Solanovića, Marija Huja i Mateja Podgorščaka, pripremaju publici Simfo-rock koncert!


Koncertom osmišljenim kao jednom od tri sezonske glazbene premijere čine velik korak dalje, i to s dvojakom nakanom: kako bi dokazali da klasično i suvremeno idu ruku pod ruku kao ponajbolji plesni partneri, ali i kako bi mladoj publici obznanili koliko je kazalište živo i da ga ne treba zaobilaziti. Zato će, pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca, simfonijski uobličiti velike rock-hitove koji su obilježili niz generacija.

Dobro pripremljeni

Matej Podgorščak ne krije da je bio oduševljen pozivom, jer mu je oduvijek bila želja pjevati u kazalištu, a s obzirom na to da se radi o grupi Queen i njihovim hitovima (Somebody to love, We will rock you i We are the champions), u kojima će biti glavni solist, oduševljenje je još veće.


- Veliki sam fan Queena i ozbiljno se pripremam kako bih opravdao poziv maestra Tutavca! - ističe Matej, dodajući da mu je čast biti dijelom projekta, jer su u njega uključeni zbilja jako talentirani pjevači i glazbenici. Uz to, probe teku izvrsno, jer su se svi već unaprijed dobro pripremili.


- Na probama doslovce brusimo sve do savršenstva. Maestro ima glavnu riječ, naravno, ali svi zajedno ulažemo maksimalan trud da izvedba bude što vjerodostojnija i siguran sam da će osječka publika uživati. Moram priznati da mi je pjevati Queen jako velik izazov, ali s obzirom na dobru pripremu i veliku želju da dodatno dam svoju neku notu lead vokalu, siguran sam da ću doći do izražja, a, naravno, naposljetku pozivam sve Slavonce da dođu i sami se uvjere u to - zadovoljan je Matej. Iako je repertoar gotov, nije se bunio i uvjeren je da će publika pjevati s njima.


I bivšoj brevisici, danas studentici zagrebačke Muzičke akademije, Miji Reba suradnja s HNK je od malena velika želja, a "daske koje život znače" u njoj su od najranije dobi izazivale snažnu fascinaciju. Poziv maestra Tutavca zbog toga je za nju imao posebno značenje.


- Ujedno i zbog činjenice da se radi o nastupu u mom Osijeku, kojemu od preseljenja u Zagreb s vremenom samo raste vrijednost - uz osmijeh dodaje Mia, sretna što surađuje s nevjerojatnim mladim talentima.


- Pjevanje u ansamblu novi mi je izazov jer sam posljednjih nekoliko godina imala ulogu lead vokala u različitim bendovima, a na Simfo-rock koncertu sastav upotpunjujem kao alt. U zaista kratkom roku ostvaren je velik napredak. Budući da sam trenutačno koncentrirana na poboljšanje svoje vokalne tehnike, drago mi je što sam u ovom projektu okružena ljudima od kojih imam priliku mnogo naučiti - rekla nam je Mia, kojoj je maestro Tutavac prepustio izvedbu pjesme koja najbolje leži njezinu vokalu pa s veseljem priprema svoju interpretaciju bezvremenskog hita Tine Turner.

Opušteno i radno

- Od malena sam navikla biti u oluji obveza, pa sada, kada su mi tijelo i duh u najsnažnijem naponu, mogu samo uživati u svim projektima koji slijede i nastaviti raditi na sebi punom parom - zaključuje Mia.


Ništa manje nije oduševljen ni Tomislav Jambrešić iz benda Echoes. I njima je to prva suradnja s maestrom i prva izravna suradnja s HNK kao bendom, iako su pojedinačno nastupali u teatru.


- Vrlo zanimljivo novo iskustvo. Iako poznajemo repertoar, mislim da nismo kao bend svirali ni jednu od ovih pjesama. Stvarno je lijepo svirati s toliko glazbenika odjednom i uživati u energiji suradnje. Ovakvo se iskustvo pamti cijeli život. Čast nam je što su od svih bendova baš nas zapazili i pozvali - kaže Tomislav.
- Na probama je opušteno, ali radno, naravno. Kakav repertoar, takva i atmosfera - nasmijao se Jambrešić.


Narcisa Vekić
Hitov koji su obilježili niz generacija
1. Pink Floyd - ANOTHER BRICK IN THE WALL; 2. Led Zeppelin - STAIRWAYTO HEAVEN; 3. Deep Purple - SMOKE ON THE WATER; 4. The Who - PINBALL WIZARD; 5. Earth &Wind & Fire - FANTASY; 6. Beatles - HELP; 7. Procol Harum - A WHITER SHADE OF PALE; 8. Beatles - TWIST AND SHOUT; 9. Bryan Adams - EVERYTHING I DO, DO IT FOR YOU; 10. Abba - WATERLOO; 11. Queen - SOMEBODY TO LOVE; 12. Aerosmith - I DON‘T WANT TO MISS A THING; 13. Queen - WE WILL ROCK YOU; 14. Tina Turner - SIMPLY THE BEST; 15. Queen - WE ARE THE CHAMPIONS
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike