Mozaik
MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE FRIZERA

Marija Nagy i Helena Kapetan ostvarile plasman na državno natjecanje
Objavljeno 28. veljače, 2020.

VINKOVCI-Srednja strukovna škola Vinkovci bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika u disciplini frizerstvo. Natjecanje je dio novog modela natjecanja učenika strukovnih škola pod imenom WorldSkills Croatia te se provodi po uzoru na WorldSkills natjecanja.

Ove godine u Vinkovcima su se okupili učenici iz četiri slavonske županije: Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

 

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Tibor Vidaković iz Osijeka, Zdravka Bulović iz Đakova, Dubravko Pfeiffer iz Vinkovaca, te Branka Dučmelić i Domagoj Bujadinović iz Srednje strukovne škole Vinkovci nije imalo lagan zadatak jer su svi natjecatelji napravili sve kvalitetno, no uvijek netko mora biti najbolji.

- Ove godine imamo novi način ocjenjivanja, do sada je to bilo na način da bi prosudbeno povjerenstvo pogledalo da svi imaju uvjete jednake i onda bi se na kraju vratili i ocjenili.Sada je to puno drugačije, jer je prosudbeno povjerenstvo nazočno cijelo vrijeme .Sam sustav natjecanja je takav da se na istim lutkama kreće od početka na zadanu frizuru i radi se rad koji se od pet slika odabere, odnosno stigne putem e-maila.Tako da učenici imaju svih pet slika, no na samo natjecanje dolazi slika koja je odabrana.Ovdje je puno više zahtjevnijih elemenata, jer bojaju, šišaju i stvaraju konačnu frizuru.Niz je faktora koji u konačnici utječu na ocjenu, rekao je Tibor Vidaković iz Osijeka, član Prosudbenog povjerenstva.

Kad su dolazili rezultati sve je utihnulo, vladala je velika neizvjesnost jer samo prva dva mjesta vode na državnu završnicu u Zagrebu.
 
Prvo mjesto osvojila je Helena Kapetan iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu (45,00 bodova), drugo mjesto osvojila je Marija Nagy iz Obrtničke škole u Osijeku (41,33 boda), treće mjesto osvojila je Nikolina Vrapčenjak iz Srednje strukovne škole u Vinkovcima (39,33 boda), četvrto mjesto Anđela Mijić iz Obrtničke škole Slavonski Brod (37,00 bodova), peto mjesto osvojio je Matej Matović iz Druge srednje škole Beli Manastir (24, 00 boda), dok šesto mjesto osvojila Veronika Giba iz Industrijsko obrtničke škole Virovitica (21,33 boda).

 

Prema riječima Helene Kapetan i Marije Nagy, učenica koje su ostvarile plasman na državno natjecanje,  nije bilo toliko zahtjevno jer su se dobro pripremile, no konkurencija je bilo iznimno teška jer su svi dobro bili pripremljeni.Kad je u pitanju državno, obje učenice vjeruju u dobar plasman.

Državna natjecanja biti će održana u isto vrijeme na Zagrebačkom velesajmu gdje se očekuje nekoliko tisuća natjecatelja i mentora, što će biti odlična prilika za sve natjecatelje da se na jednom mjestu pokažu.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike