Kultura
PALAČA LIJEPIH UMJETNOSTI BOZAR

Novo čitanje stvaralaštva Vjenceslava Richtera
Objavljeno 28. veljače, 2020.
BRUXELLES


U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, realizirana je izložba arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera na kojoj će biti prikazano stotinjak njegovih radova. Polazna točka izložbe su sinteza i sintezni pristup koji su utkani u svaki segment Richterovog stvaralaštva, kako arhitektonskog i umjetničkog, tako i onog u području teoretskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Usto, Richterov rad česta je tema i poticaj za istraživanja suvremenih umjetnika, pa će tako na izložbi će biti prikazan i rad Marka Tadića pod nazivom Man standing in a Museum looking at something iz 2017.


Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. - Zagreb, 2002.), jedna je od ključnih osoba hrvatske umjetničke scene druge polovine 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Istaknut ćemo samo neke od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovini 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada poput Muzeja za prostorne eksponate, Muzeja evolucije u Krapini, Muzeja revolucije u Beogradu i Sarajevu, Arheološkog muzeja u Aleppu. Usto, autor je Vile Zagorje, Tvornice Saponia u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu, među kojima su i Herderova nagrada i Nagrada "Viktor Kovačić" i "Vladimir Nazor" za životno djelo.


U Muzeju suvremene umjetnosti 2017. održana je velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“, koja je valorizirala i pozicionirala Richtera u kontekstu nacionalne i internacionalne umjetničke i arhitektonske scene druge polovine 20. st. Tijekom 2018. godine izložba je postavljena u Neue Galerie u Grazu, zatim u belgijskom gradu Wevelgemu te u Veneciji, a Richterovo stvaralaštvo bilo je predstavljeno i u okviru izložbe Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Izložba u Bozaru još jedan je prinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine, ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva. Izložba će biti otvorena do 19. travnja, a kustoski tim čine: Vesna Meštrić (MSU), Iwan Strauven i Francelle Cane (BOZAR). N.Vek.
Izložba u briselskom Bozaru još jedan je prinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike