Novosti
PRIPREME ZA MOGUĆU EPIDEMIJU KORONAVIRUSA

Za oboljele u Osijeku smještaj će osigurati Infektologija, dio bolnica uveo zabranu posjeta
Objavljeno 27. veljače, 2020.
I zaposlenici osječkog ureda Ericssona Nikole Tesle rade od kuće * U Hrvatskoj tri oboljela

U Hrvatskoj je do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod tri osobe. Prvooboljeli mladić, podsjetimo, radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošlog je tjedna zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. Prvi nalaz njegove djevojke bio je negativan. Zaražen je i njegov brat koji je zaposlenik HEP-a. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije, izvijestili su u srijedu nadležni. Majka zaraženih pacijenata je pod zdravstvenim nadzorom. Treći je slučaj u Rijeci, a riječ je o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji.

Okupljanja dopuštena
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je i da je do sada obrađeno 87 uzoraka te da se obrađuje još njih osam.

Većina hrvatskih bolnica zabranila je posjete pacijentima. Među njima su i KBC Osijek, Opća županijska bolnica Požega te Opća županijska bolnica Vinkovci.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je, kada je riječ o organizaciji većih javnih okupljanja, procjena da u ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom.

Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, u srijedu su aktivirani i županijski.

Božinović je nakon sastanka s predstavnicima županijskih stožera rekao novinarima da se razgovaralo o organizaciji zdravstvenih ustanova i na koji način će se provoditi mjere vezane uz objekte koji bi se koristiti za izolaciju, odnosno karantenu, ako se za tim pokaže potreba.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je kako će svi osiguranici koji su pogođeni koronavirusom odnosno izolirani kao kliconoše ili ako se nalaze u okolini zaraze imati pravo na naknadu plaće. Prava osiguranika odnose se na sve privremeno nesposobne, odnosno spriječene za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na području koje je zahvatila epidemija. "Utvrđivanje privremene nesposobnosti u nadležnosti je izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji se prilikom utvrđivanja početka i trajanja zaraze dužan pridržavati medicinskih indikacija", poručuje HZZO.

Pripravnost svih nadležnih službi je na najvišoj razini, s osobitim naglaskom na jedinice regionalne samouprave, koje intenzivno rade na procjeni i pripremi kapaciteta za prihvat eventualnih oboljelih na svom području. U tom je svjetlu u utorak održana izvanredna sjednica užeg sastava Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj se razgovaralo o stanju u Hrvatskoj i definiranju kapaciteta za smještaj oboljelih od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije.

"Na sjednici Stožera izloženo je kako KBC Osijek na Klinici za infektologiju ima u pripremi 52 kreveta, a na prostoru KBC-a (bivši psihijatrijski odjel) postoji mogućnost za opremanje dodatnih kapaciteta za moguće oboljele. Stožer je zaključio kako i studentski i đački domovi u slučaju proglašenja epidemije odnosno pandemije mogu biti prostori u kojima bi se zbrinule zaražene osobe. Poduzet će se sve preventivne mjere kako bi ti objekti bili u funkciji zbrinjavanja zaraženih ljudi", objasnila nam je Ivana Gusak Galić iz Odjela za odnose s javnošću Osječko-baranjske županije.

Ravnateljica Učeničkog doma "Hrvatski radiša" Osijek Nataša Šimić ističe kako za sada nemaju informacije o eventualnom ustupanju prostora u slučaju epidemije, međutim prostora imaju dovoljno. "Mi raspolažemo sa 136 mjesta, ali u ovom trenutku sva su djeca na nastavi, pa samim time i u domu, jer nijedna škola dosad nije otkazala nastavu. Vjerujem da će se na razini županije donijeti odluka o daljnjem postupanju koju ćemo mi ispoštovati", kaže Šimić.

Smještaj u domove?
Eventualne oboljele od koronavirusa mora zbrinuti Klinika za infektologiju osječkog KBC-a, objašnjava prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, predsjednik Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, i potvrđuje kako je na Klinici moguće izolirati 52 bolesnika. "To bi se obavljalo u etapnim postupcima u okviru jedne izdvojene zgrade, što i je naš cilj, osigurati prostor za prvi val eventualne zaraze, dakle govorimo o najcrnjem scenariju, u kojemu ćemo se prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Plan je da odmah mobiliziramo šest ležaja, pa zatim dodatnih dvanaest, potom još 17 i na kraju još 17 ležaja, pri tome, naravno, vodeći računa i o bolesnicima koji leže zbog drugih bolesti, a koje ćemo u tom slučaju premjestiti na druge srodne odjele. Valja istaknuti da mi na Klinici skrbimo i o pacijentima oboljelim od, primjerice, gripe čija je klinička slika zahtijevala hospitalizaciju, odnosno stacionarno liječenje. Prema potrebi, a sukladno preporukama kriznog stožera ministarstva, zauzet će se i drugi dio zgrade, kojim bismo dobili odvojen objekt u okviru KBC-a namijenjen isključivo za prihvat oboljelih od koronavirusa. Razmišljamo i o dodatnim kapacitetima koje možemo iskoristiti u tu svrhu ako za to bude potrebe", navodi prof. Drenjančević i naglašava kako je cilj svih djelovanja i napora bolničkog osoblja rasteretiti populaciju od zaraze kako bismo izbjegli one teške slučajeve. "Ne želimo da ih bude toliko da se ne možemo o njima skrbiti, zbog čega nam je cilj spriječiti nastanak težih slučajeva obolijevanja. Čim je manji broj ukupno oboljelih, manji je i broj onih koji imaju težak oblik bolesti", kaže prof. Drenjančević i objašnjava na koji način se medicinsko osoblje bolnice priprema za potencijalnu ugrozu. "Činjenica je da ćemo u slučaju pojave koronavirusa, iz opreza, koristiti nešto drukčije oblike zaštitne odjeće, koja je, doduše, i prije postojala u bolnici, a čija je nabava nešto otežana kako kod nas tako i u cijelom svijetu. Mi smo se osigurali u onoj mjeri u kolikoj je to bilo moguće, ali ako ovakva situacija potraje mjesecima i ako proizvodnja ne bude dostatna, za očekivati je da ćemo iscrpiti kapacitete. Međutim, svjesni smo toga i nastojat ćemo to izbjeći. Razlika u zaštićivanju je u tome što se dodatno zaštićuje cijelo tijelo i sve otvorene površine ljudskog tijela, počevši od posebnih navlaka za cipele do navlaka za glavu, čime je osoba sto posto izolirana od potencijalne ugroze", zaključuje Drenjančević.

Kako se koronavirus u Hrvatskoj pojavio kod mladića zaposlenog u Ericssonu Nikoli Tesli, svi zaposlenici te tvrtke poslani su da sav posao do daljnjega obavljaju od kuće, a direktoricu marketinga Snježanu Bahtijari upitali smo je li to vrijedi i za osječke zaposlenike, što je ona potvrdila. “Oni također imaju upute da rade od kuće, svi imaju računala i nemaju nikakve prepreke da na taj način obavljaju posao”, ističe Bahtijari.

Ema Nenadić
POSEBNE MJERE U SJEDIŠTU HEP-a
Kako je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenik u sjedištu HEP Grupe u Zagrebu, iz te tvrtke su izvijestili kako su na tu lokaciju došli nadležni epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji su promptno počeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretao oboljeli. “Sukladno njihovim naputcima, u HEP-u se provode preporučene mjere. Svi djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim, obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji. Dane su im upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu. Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni za odvijanje radnih procesa. Djelatnici se upućuju da primjenjuju pojačane higijenske mjere i druge mjere preporučene od strane epidemiološke službe”, izvijestili su iz HEP-a.

Dodaju kako HEP-ove službe osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa od važnosti za funkcioniranje elektroenergetskog sustava RH. D.Ku.
KONTROLA GRANICE
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da granična policija nastavlja sa svim preventivnim aktivnostima na graničnim prijelazima koji se tiču putnika koji dolaze iz ugroženih područja, a granična policija je u obvezi i detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u Hrvatsku. Do sada su profilirali 1068 osoba za koje su obavijestili granične sanitarne inspektore i nad kojima je doneseno rješenje o zdravstvenom nadzoru.
ŠKOLE BEZ SAPUNA I TOPLE VODE
Pojava koronavirusa alarmirala je brojne građane, a nadležne službe redovito izvještavaju o načinima zaštite i prevenciji zaraze. Jedna od njih je i učestalo pranje ruku koje brojni roditelji savjetuju svojoj djeci, posebno za boravka u školama. Međutim, u mnogim ustanovama nema ni sapuna, a ni tople vode. Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim odgojno-obrazovnim ustanovima proslijedilo je preporuke o mjerama zaštite vezane za koronavirus i napomenulo da se nastava i provedba školskog kurikuluma trebaju odvijati prema planu. Do daljnjega je nužno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete, poput sportskih natjecanja, s djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja. Potrebno je osigurati nužne higijenske mjere, odnosno opće mjere zaštite u školama prema preporukama HZJZ-a. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima, bez znakova bolesti, koji dolaze iz zahvaćenih područja uvijek je u samoizolaciji. Djecu i učenike koji dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma bolesti nužno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je nužna hospitalizacija. Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove u vrijeme trajanja te mjere zaštite. Putovanja i druženja unutar Hrvatske i nadalje su moguća, uz uvjet da u tome ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima.
Možda ste propustili...