Novosti
PREMIJEROVA PORUKA GRAĐANIMA

Ne paničarite zbog virusa
i ne odlazite u velike šopinge
Objavljeno 26. veljače, 2020.

Premijer Andrej Plenković apelirao je u srijedu na građane da ne dižu paniku oko koronavirusa.

"Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji ni u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi, znat će i javnost", izjavio je Plenković.

Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog, eksternog, šoka, novoj okolnosti, za koju nitko ne može u cijelosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira. "Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe digle su svoju pripravnost", naglasio je Plenković. Premijer je istaknuo da Državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama te da se osiguravaju prostori za karantenu, u koje će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus. "Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira", ocijenio je. Građane je pozvao da idu normalno u šoping. "Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice, to nije nužno", poručio je Plenković.

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je sve elektroničke medije u Hrvatskoj da izvještavanje o koronavirusu bude odgovorno, točno i oprezno. Nepotvrđeni izvještaji o koronavirusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web-portalima mogu pogodovati širenju straha, što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša, navode u priopćenju. Podsjećaju i da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore te da se ne bi trebali koristiti nepreciznim izrazima poput "velik broj mrtvih", "stotine", "tisuće" i slično, osim ako to nije urednički opravdano. Preporuka je i da ne upotrebljavaju nazive "Wuhan virus", "kineski virus" ili druge slične izraze koji bi se još mogli pojaviti u lokalnim kontekstima jer, kako se ističe, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je smjernice u kojima preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive. H/D.Pav.
NEMA DOKAZA O ZARAZI KOD LJUBIMACA
Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19), priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, dodavši da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, dodaje se, redovito prati informacije koje o tome objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja odmah obavijestiti javnost.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća na preporuke za opću javnost Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima.
Ne putujte u zahvaćene regije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je građanima da zbog koronavirusa izbjegavaju putovanja u Italiju koja nisu nužna, odnosno da izbjegavaju sva putovanja u Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagnu, Pijemont i Lazio. U Italiji je u srijedu umrla dvanaesta osoba zaražena koronavirusom, pa je sada u toj zemlji 12 mrtvih i 374 zaraženih. Najviše zaraženih je u Lombardiji, Venetu, Emiliji Romagni, Pijemontu i Laziju. MVEP preporučuje i izbjegavanje putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Japan i Iran. H

Najčitanije iz rubrike