Novosti
HGK

Trgovine dobro opskrbljene
Objavljeno 27. veljače, 2020.
HGK ocjenjuje da su se hrvatske tvrtke pripremile i prilagodile situaciji nastaloj zbog širenja koronavirusa.

“U kontaktu s hrvatskim tvrtkama primjećujemo da su već napravile određene prilagodbe u svom poslovanju te budno prate razvoj situacije”, kažu u srijedu iz HGK-a na Hinin upit. “Ako trenutačna situacija ne potraje duže, ne očekuju se veći problemi”, procjenjuju u Komori. Što se tiče opskrbe domaćih dućana, navode da su se maloprodajni lanci pripremili. “Naši najveći trgovci bilježe nešto povećani promet, ali također ističu da opskrbni lanci funkcioniraju redovito”, ističu iz Komore.

Naglašavaju i da su u redovitom kontaktu s hrvatskim tvrtkama, i to prije svega kroz komunikaciju sa svojim strukovnim udruženjima. “U ovom trenutku nije moguće procjenjivati koliko će izbijanje koronavirusa naštetiti gospodarstvu Hrvatske, ali sa sigurnošću možemo reći da će posljedica biti”, kažu u Komori. Dodaju kako tvrtke ne prijavljuju veće probleme u poslovanju s Italijom ili Kinom, ali i da situacija može postati ozbiljnija ako trenutačne mjere ostanu na snazi ili se pojačaju. Nije primjetan nedostatak roba te su tvrtke u očekivanju da kineski partneri započnu rad te da se otvori transport. Do tada pokušavaju uskladiti svoje poslovanje s novim okolnostima, ističu iz Komore. Upozoravaju da kriza u Italiji, kao jednom od naših najvažnijih partnera, tj. oštra obustava poslovnih i drugih aktivnosti, može prouzročiti probleme.

”Iz perspektive prekograničnog pružanja usluga, a imajući na umu da je Hrvatska u izvozu usluga u prva tri kvartala 2019. ostvarila prihod od 1,06 milijardi eura, zatvaranje granica i usporavanje talijanskog gospodarskog rasta mogli bi pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevinarstva, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine. Osim izvoznicima kriza će biti problem i tvrtkama u sektoru turizma, logistike, osobito onima kojima je Italija transportni i tranzitni pravac, tvrtkama u drvnom sektoru, proizvodnji odjeće i energetici”, procjenjuju u HGK-u. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora