Novosti
NADZORI FISKALIZACIJE: OTKRIVANJE NEPRAVILNOSTI, A NE "POREZNA PRESIJA"

Poreznici oduzeli 6,7 milijuna kuna
Objavljeno 22. veljače, 2020.
U prošloj je godini u odnosu prema godini prije iznos fiskaliziranih računa povećan za šest posto, a trend rasta nastavio se i u ovoj godini te je u siječnju u odnosu prema istom mjesecu lani iznos fiskaliziranih računa povećan za devet posto, podatci su Porezne uprave, iz koje ističu kako su ti trendovi rezultat i nadzornih aktivnosti.


Naime, Porezna i Carinska uprava podatke o nadzornim aktivnostima objavile su u priopćenju na svojim internetskim stranicama, odgovorivši time i na neke pojedinačne slučajeve koji se u posljednje vrijeme iznose u javnosti. Smatraju, naime, da se ti pojedinačni slučajevi u kojima se provode nadzori prikazuju jednostrano, "odnosno isključivo iz pozicija poreznih obveznika koji su teško kršili porezne propise".


Iz Porezne i Carinske uprave navode podatak da je u 2018. i 2019. ukupno proveden 39.051 nadzor u području fiskalizacije.


Pritom je u više od polovine (53 posto) utvrđena nepravilnost, izrečene su 603 mjere zabrane obavljanja djelatnosti i izdano je 10.129 prekršajnih naloga. Načelo oportuniteta, kada se ne provodi sankcioniranje, nego se djeluje edukativno, primijenjeno je u 5224 slučaja (približno 25 posto).


Tijekom 2019. u postupcima nadzora fiskalizacije oduzeto je 6,7 milijuna kuna nezakonito stečene imovinske koristi.


Podatci za siječanj ove godine pokazuju da je u prvom mjesecu provedeno 1107 nadzora u području fiskalizacije, od čega su u gotovo dvije trećine, odnosno u 728 nadzora (66 posto), utvrđene nepravilnosti. Porezna i Carinska uprava tvrde da se u tim nadzorima "nije radilo o minornim ili formalnim pogreškama obveznika, kao što se to pogrešno i paušalno sugerira u javnosti, nego o evidentnom i dokazanom kršenju poreznih propisa".
Kao nadzorne metode koje se primjenjuju navode, primjerice, opserviranje objekata, aktivnu i smislenu uporabu IT sustava fiskalizacije u realnom vremenu, opažanje i evidentiranje neizdavanja računa i dr., "a sve kako bi se otkrili porezni obveznici koji evidentno i sustavno krše porezne propise. "Stoga se ni u kojem slučaju ne može govoriti o bilo kakvoj ‘poreznoj presiji‘, kako se to zlonamjerno ističe u dijelu javnosti te što se potencira upravo od samih prekršitelja, koji time pokušavaju izbjeći odgovornost i naplatu dužnih poreznih davanja zbog počinjenih poreznih prijevara", ističu poreznici. H