Crna kronika
NASTAVLJA SE RAT POLICIJE PROTIV DILERA

U kući izgradili priručni laboratorij za uzgoj "trave", oduzeto im više od 2 kg
Objavljeno 8. veljače, 2020.
KLOŠTAR IVANIĆ

Više od dva kilograma marihuane pronađeno je u priručnom laboratoriju za uzgoj u Kloštar-Ivaniću. Zagrebački policajci osumnjičili su 47-godišnjaka i 40-godišnjakinju da su prošle i ove godine, sve do 6. veljače, u kući na području Kloštar-Ivanića imali priručni laboratorij za uzgoj indijske konoplje s rasvjetom, ventilacijom, sustavom za vlaženje i navodnjavanje. U tom laboratoriju su u plastičnim posudama uzgajali indijsku konoplju, brali cvjetne vrhove, koje su sušili i tako dobivenu drogu vagali preciznom vagom i pakirali radi daljnje prodaje. U priručnom laboratoriju pronađeno je osam stabljika indijske konoplje, 2248 grama marihuane zapakirane u paketiće te predmeti povezani s proizvodnjom droge.


Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako je do kraja siječnja ove godine već razbijena jedna zločinačka organizacija koja se bavila krijumčarenjem droge te otkriveno pola tone marihuane, šest indoor laboratorija i 25 kg marihuane i opet laboratorij za uzgoj marihuane


- Možda je najzvučniji slučaj od svih dovršeno međunarodno višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim su hrvatska i slovenska policija razbile još jednu zločinačku organizaciju krijumčara droge. Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije te drugih država EU-a i zemalja Južne Amerike složno i koordinirano zajednički djelovali radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, s ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi. Neovlašteno su nabavljali, proizvodili, krijumčarili, posjedovali radi neovlaštene prodaje, nudili na prodaju, prodavali, posredovali u prodaji i kupnji, skrivali i držali više vrsta droga, i to kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ecstasy), marihuanu, hašiš, metamfetamin (crystal meth) te poduzeli cijeli niz radnji koje pridonose ostvarenju cilja postojanja i djelovanja zločinačkog udruženja - kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.


Možda ne tako zvučan, ali ne manje važan, posljednji je slučaj zapljene gotovo pola tone marihuane, koji je odradila Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, kada su dvije osobe osumnjičene da su zajedno nabavile veću količinu marihuane. Prevozile su je kombijem kada su ih na području općine Kraljevec na Sutli, u mjestu Radakovo, zatekli policajci.


Uspješni su bili i policajci PU krapinsko-zagorske, koji su otkrili šest indoor laboratorija s opremom za uzgoj marihuane. Vrijednost zaplijenjenih laboratorija je oko 30.000 eura, a vrijednost zaplijenjene marihuane procjenjuje se na 45.000 eura.


Gotovo 25 kilograma marihuane zaplijenila je PU primorsko-goranska kada je pretražila domove i vozila dvaju muškaraca. Osim marihuane pronađeno je i 58 grama kokaina, 114 grama creatina (tvari za povećanje mase kokaina), dvije digitalne vage te 19.000 kuna i 4100 eura. Zagrebačka policija je, u suradnji s karlovačkim kolegama, otkrila i improvizirani laboratorij s umjetno stvorenim uvjetima za uzgoj biljaka te zaplijenila 84 zasađene konoplje, visine od 50 do 180 cm, a ujedno i 9607 grama konoplje tipa droge marihuane.


Uspješna je bila i PU dubrovačko-neretvanska, koja je provela kriminalističko istraživanje nad 12 osumnjičenika. Utvrđeno je da su četiri muškarca u tri odvojene skupine krijumčarila veće količine amfetamina i kokaina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, gdje su je preprodavali ostalim osumnjičenim osobama, a koje su je dalje prodavale krajnjim konzumentima na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke. U pretrazi njihovih domova i osobnih automobila pronađeno je 1,7 kg amfetamina, 110 g kokaina, dvije precizne vage, dva stroja za vakuumiranje, dva pištoljska streljiva i određeni iznos novca ostvarenog kaznenim djelom.
Iz policije dodaju da, iako možda prođu ispod radara, nisu manje bitne i zapljene manjih količina droga, kao i opreme za njezinu raspodjelu, pakiranje i distribuciju, kojih je u siječnju, u više navrata, bilo u gotovo svakoj policijskoj upravi.


Sandra Lacić
Izgradili su laboratorij za uzgoj marihuane s rasvjetom, ventilacijom, sustavom za vlaženje i navodnjavanje
Najčitanije iz rubrike