Novosti
PAD VOJNOG HELIKOPTERA

Pronađena crna kutija, a Amerikanci nude pomoć
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Nakon intenzivne potrage pronađeno je i tijelo poginulog pilota Tomislava Baturine

Tijelo pilota, natporučnika Tomislava Baturine, koji je, zajedno s bojnikom Marinom Klarinom, poginuo u ponedjeljak u padu vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu, pronađeno je nakon intenzivne potrage u utorak i izvučeno iz mora. Pronađena je i olupina helikoptera Kiowa Warrior.


Podsjetimo, tijelo Marina Klarina su netom nakon nesreće pronašli i iz mora izvukli lokalni ribari.


Bojnik Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Natporučnik Tomislav Baturina, rođen 1987. u Sinju, također je bio pripadnik 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a. Pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je od 2011. Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot što je i potvrdilo uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje zadaća više puta je bio pohvaljivan, a nagrade je dobio i od predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


U utorak je brod Hrvatske ratne mornarice "Faust Vrančić" započeo i izvlačenje olupine helikoptera koji je ostao na dubini od 26 metara, a akcija će biti nastavljena i u srijedu. Pronađena je takozvana crna kutija helikoptera, kako javlja HTV, a pomoć su u istrazi ponudili američka vojska i proizvođač helikoptera, tvrtka Bell. "Američka strana ponudila je pomoć, što nije isključeno da ćemo prihvatiti", rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem radi utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće. Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera, a dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior. Zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.


D.Pavlović/H
PROPISANA OPREMA
Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec, izjavio je kako su piloti vojnog helikoptera koji je pao u more u Zlarinskom kanal kod Šibenika imali propisanu opremu za let iznad vode, opovrgavajući tako medijske napise o neopremljenosti pilota. "Imali su svu propisanu opremu, između ostalog i pojas za preživljavanje i spašavanje, čiji je sastavni dio i pojas za plutanje, u slučaju da se nađu iznad vodene površine. No preduvjet da bi ga iskoristili je da su morali izići neozlijeđeni iz helikoptera da bi ga mogli aktivirati", kazao je Križanec gostujući u emisiji RTL Danas. Rekao je i kako je zabrinut jer "ovo nisu ni ugodne ni lijepe stvari kada se događaju." "Ali, kao pilot i kao svi moji kolege u zrakoplovstvu koji se bave ovim poslom znamo što on nosi", poručio je.
Najčitanije iz rubrike