Regija
DVJEMA UGROŽEN ŽIVOT

Tri psa usred dana napala ovce u toru
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
NIJEMCI

Đuro Savić, umirovljeni vozač kamiona iz Nijemaca, u ponedjeljak je usred bijelog dana, oko 11 sati, čuo nekakvo komešanje u toru, gdje drži 12 ovaca, i odmah istrčao vidjeti što je. Ugledao je tri psa kako bježe i to je moglo značiti samo jedno - ovce su napadnute. Šokirao se kada je u toru ugledao ovce okrvavljene, neke su jedva davale znake života, a one koje nisu bile ozljeđene, drhtale su od straha.

- Sreća da smo bili kod kuće pa smo reagirali i otjerali pse. Bojim se zamisliti što bi bilo da se sve dogodilo noću. Pet ili šest je teško ozlijeđeno, dvije jako teško i bojim se hoće li preživjeti. Jedna od njih je imala janje i sva je izgrizena po njuški i ne može dojiti maleno janje jer je od straha izgubila mlijeko, pa janje dojimo na dudu. Psi su ih izgrizli po vratu, butinama, jednoj su potpuno izgrizli uši - priča Savić, koji je cijeli radni vijek proveo u HŠ-u kao vozač kamiona koji izvlače iz šume i prevoze posječene trupce. Ovce uzgaja više iz hobija i egzistencija mu ne ovisi o ovcama, ali svejedno mu je žao što su nastradale u njegovu toru.

Ovcama se bavio i prije rata i kada su Nijemčani krajem 1991. morali napustiti svoje selo, u Đurinu je toru ostalo 50 ovaca. Kada se vratio u opustošeno i opljačkano selo, počeo je s dvije ovce i ovnom i uvijek ima desetak grla, nekada više, nekada manje. Ima šljivik i tu ih pušta neka pasu.

- Pretpostavljam čiji su psi i to sam rekao policajcima kada su došli na očevid, ali nemam dokaza pa neću o imenima. To su tu naši, domaći psi, nisu oni odnekuda došli kao što u nekim selima dolaze čagljevi i lisice pa naprave masakr u kokošinjcima. Da se ovo dogodilo noću, prvo bih pomislio da su čagljevi, jer oni noću napadaju perad i stoku sitnog zuba, ali danju zlo mogu napraviti i psi - kaže Savić.

Nedavno su se građani Otoka, nedaleko od Nijemaca, žalili kako im u dvorišta upadaju lisice, ali tako su se prilagodile da i izbjegavaju mamce s otrovom i postavljene stupice, pa su u dvorištima postale kao domaće životinje. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike