Novosti
SUĐENJE BIVŠEM PREDSTOJNIKU UREDA PREMIJERA

Milanović: Tomislav Saucha bio je izvan sebe nakon otkrivanja afere
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Novoizabrani predsjednik države Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi dnevnice da je Saucha nakon otkrivanja afere bio izvan sebe i da mu je tada rekao da s tim slučajem nema veze. Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.


Suđenje je počelo čitanjem iskaza s ispitivanja Milanovića u Uskoku 15. veljače 2017. kad je Milanović rekao da njegovi savjetnici nisu išli u inozemstvo osim u nekoliko navrata. Siniša Petrović putovao je do sredine 2013., Neven Budak je na posljednji put išao u veljači u Australiju, a Slavko Goldstetin nije putovao ni jednom, rekao je Milanović. Milanović je posvjedočio da je načelno razgovarao s Tomislavom Sauchom o troškovima ureda, koji su u ukupnim troškovima bili kap u moru i da nije bilo problema ni "drame". Za fiktivna putovanja doznao je u veljači 2017. kad ga je nazvao Saucha ili Petrović ili možda čak Budak i slijedom iskaza državne revizije ukazao mu na nešto što se u nekoliko sati rasplamsalo.
Tada je razgovarao sa Sauchom koji mu je, posvjedočio je Milanović, rekao da s tim nema veze. "Ne mogu reći da sam bio šokiran nego bijesan", rekao je Milanović dodavši da je Saucha tada kao i sada poricao krivnju. Naglasio je kako se nakon toga otkrilo da je praksa odlaska na službena putovanja ljudi koji to nemaju običaj nastavljena i nakon njegova mandata. Na upit novinara nakon suđenja je li očekivao da će tako početi mandat, Milanović je rekao da je to odluka sutkinje, vjerojatno da ima mirnu savjest da joj nitko ne može ništa predbaciti. "Ako su nešto novo saznali, to je u redu. Međutim, sad se postavlja pitanje što je s druga dva premijera kojima je drugooptužena bila osobna tajnica. Mislim da bi se od njih ‘nekaj lepega‘ moglo čuti", zaključio je Milanović. Osim Sauche, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada.


Dijana Pavlović
Zoran Milanović

novoizabrani predsjednik države

Ako su nešto novo saznali, to je u redu. Međutim, sad se postavlja pitanje što je s druga dva premijera kojima je drugooptužena bila osobna tajnica. Mislim da bi se od njih "nekaj lepega" moglo čuti.
Možda ste propustili...