Kultura
15. PUT NOĆ MUZEJA U HRVATSKOJ 31. SIJEČNJA

Muzej ima znanje, snagu, potencijal i publika ga voli
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Devet muzeja u pet slavonskih gradova povezat će posjetitelje autobusnom turom

Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, već 15. put organizira Noć muzeja. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, ovogodišnja je manifestacija (koja se održava u petak, 31. siječnja), koncipirana kao dinamična, s fokusom na dobre muzejske prakse, razvitak muzeja i muzejske publike, od stvaranja nove, do trajnoga zadržavanja postojeće.


Muzej likovnih umjetnosti već se tradicionalno priključuje obilježavanju Noći muzeja te poziva sve zainteresirane da ih posjete! Ovogodišnja tema Noći muzeja su Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Svjesni aktualnosti teme i ponukani željom da se posjetiteljima predstave na inovativan način, osmislili su prigodan program za sve i predstavili ga na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Educira i inspirira

Kako je istaknula Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam, upravo najjača snaga Noći u MLU-u i jest promocija muzeja i naglasak na publici. Muzej motivira na aktivnost, educira, inspirira, ali i zabavlja atraktivnošću i inovativnošću, što će spoznati i ovogodišnji posjetitelji manifestacije koja iz godine u godinu bilježi sve veću popularnost kod svih naraštaja.


Program počinje u 18, a završava u 1 u noći, no vrata MLU-a, naglasio je ravnatelj Eduard Hudolin, bit će za posjetitelje otvorena i nešto ranije, a bude li potrebe i interesa posjetitelja i nakon formalnog zatvaranja Noći. Kada im je Hrvatsko muzejsko društvo ponudilo krovnu temu, u MLU-u su prionuli na posao i došli na sjajnu ideju, koju, doduše, nisu uspjeli realizirati kako su je zamislili - jer im je projekt Ministarstvo kulture odbilo - no na koncu je sve ispalo još i bolje. Kreatorica ideje, viša muzejska savjetnica Leonilda Conti (koja je u MLU-u već 15 godina i sudjelovala je u osmišljavanju programa gotovo svake Noći muzeja), prvotno je namjeravala povezati samo Osijek i Vukovar, tj. pet muzejskih ustanova u ta dva grada, no kada su od Ministarstva kutlure dobili korpicu, obratili su se Muzejskoj udruzi Istočne Hrvatske, koja okuplja 21 članicu i čije je četverogodišnje vodstvo od studenoga 2019. povjereno dr. sc. Marini Vinaj, knjižničarskoj savjetnici i voditeljici Odjela knjižnice Muzeja Slavonije.


Velika je tema i velika odgovornost, dodala je Conti, koja je svoju zamisao proširila upravo zahvaljujući podršci MUIH-a, pa će sada sudionici ove male turneje posjetiti devet ustanova u pet slavonskih gradova: uz MLU, MSO i AMO, na popisu su i Muzej vučedolske kulture te Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej, potom Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Iloka i Muzej "Stjepan Gruber" Županja. Program su nazvali Putovima osnivača slavonskih muzeja. Planirana su tri autobusa (po jedan polazi is Osijeka, Vukovara i Županje), ali, na žalost, odavno su popunjeni.

Entuzijazam, a ne trošak

Bitan je entuzijazam, ne troškovi, dodala je Leonilda Conti, zahvalna i ravnatelju MLU-a i MUIH-a na organizacijskoj i financijskoj potpori. Projekt je to, uvjerena je, iznimnoga potencijala koji vrijedi provoditi i u nekim budućim Noćima, ali i mimo te manifestacije, u više gradova i muzejskih ustanova.


Program koji će se održavati u Osijeku predstavila je muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl. Sve počinje Potragom za detaljima, u 18 sati. Posjetitelji će cijele večeri sudjelovati u igri, a najs(p)retniji će doma ponijeti neka od muzejskih izdanja. Tri izvlačenja dobitnika bit će u 22 sata, drugo u 23 te treće u ponoć. Paralelno s ovom akcijom, u 18 sati počinje i program pod nazivom Stvarajmo zajedno, a to znači da će posjetitelji nakon razgleda izložbe moći sudjelovati u stvaranju zajedničkih radova.


MLU je ustanova koja tijekom cijele godine nastoji privući i najmlađe, pa i u Noći muzeja za njih organiziraju radionice, slatki kutak, zagonetne sove i mnoga druga iznenađenja i to od 18 pa sve do 21 sat.
Radionicom Otkrivamo fundus (od 18 do 19 sati) naglasak će staviti na bogati fundus Muzeja i obilježiti 150 godina rođenja Ivana Tišova. Nakon toga slijedi (19.30 - 21 sat) radionica Dobrovićevim vibrirajućim površinama na kojoj će posjetitelji inspirirani izložbom stvarati vlastite radove.


Narcisa Vekić
PLES I SUVREMENI TEATAR + IZOŽBE
Uvijek u MLU značajno mjesto daju i glazbi, plesu, glumi, a ovaj put se od 19 do 22 sata, u progamu pod nazivom Plesom kroz postav izložbi predstavlja Plesni studio Shine, koji 15 godina okuplja više od 400 članova djece i mladih, rekreativnih, početnih i naprednih plesača. Studio ima četiri vrsna i kvalificirana plesna pedagoga; Mira Sekereš, Monika Šmit, Suzana Kramarić i Maja Zec koji iza sebe imaju više godina plesnog iskustva. Nastupima u 19, 19.45, 20.30 i 21.15 sati posjetitelje će plesom provesti kroz izložbe. Koncert iznenađenja je najavljen za 21.30 sati.

Najkasnije počinje progam Improvizacija pokretom (od 22 sata), u sklopu kojega će studenti prve godine diplomskoga sveučilišnoga studija Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u klasi izv. prof. art Maje Đurinović, "sigurnim i lakim korakom zakoračiti izložbenim dvoranama i odvesti posjetitelje u prostor suvremenog teatra" - najavljuju organizatori. U 23 sata održava se i kviz u kojem će teme biti velike obljetnice i važni datumi, a najbolje očekuju iznenađenja, najavljuju organizatori.
PROGRAM ARHEOLOŠKOG MUZEJA OSIJEK
Rezervirajte si večer za petak, 31. siječnja, i svakako posjetite neke od muzejskih ustanova u gradu. Radujemo se vašem dolasku - pozivaju Slavonce i iz Aheološkog muzeja Osijek. I oni su dio akcije Putovima osnivača slavonskih muzeja, no ne će zanemariti ni sve one koji toga petka svrate u Tvrđu. Tijekom cijele Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati njihove stalne postave Prapovijest i Seoba naroda i srednji vijek. Radionica za djecu Napravi okvir i ponesi kući fotku iz muzeja, koja uključuje: 1. razgledavanje različith predmeta po stalnom postavu muzeja i odabir najkul predmeta; 2. izrada kartonskih okvira i oslikavanje istih najdražim predmetom u stalnom postavu te 3. fotkanje i umetanje fotografije - počinje u 18 sati. Po promotivnim će cijenama prodavati publikacije Arheološkog muzeja Osijek, a u 21.30 sati počinje glazbeni program - In Da Sofa - muzejski lounge w/ Fixsell Art.
9

ustanova u jednoj će večeri obići posjetitelji iz više gradova
u 18 sati
POČINJU PROGRAMI DILJEM HRVATSKE
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike