Novosti
JEDINSTVENO STAJALIŠTE UNIJE

Bez vize u SAD za sve članice EU-a
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Europska unija potpuno je jedinstvena u stajalištu da građani svih članica moraju biti izuzeti iz viznog režima za ulazak u Sjedinjene Države, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta podnio izvješće o ministarskom sastanku EU-SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova, koji je održan 11. prosinca. Europsku uniju na tom sastanku predstavljali su finski ministri koji su tada predsjedali Vijećem EU-a, a hrvatski ministri Dražen Bošnjaković i Davor Božinović sudjelovali su kao predstavnici nadolazećeg predsjedništva. Ministarski sastanci EU-SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova održavaju se dva puta godišnje i na njima se razgovara o transatlantskoj suradnji.

Božinović je nakon rasprave na Odboru za građanske slobode izjavio novinarima da je EU jedinstven u stajalištu da građani svih zemalja moraju biti ravnopravno tretirani kada su u pitanju vize za ulazak u EU-u. Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok s druge strane građani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra još uvijek trebaju vize za ulaz u SAD.

"Bilo je vidljivo i na sastanku u Washingtonu i tijekom rasprave na Odboru da je EU jedinstven po pitanju izuzeća za vize za državljane svih zemalja članica", rekao je Božinović. Božinović je rekao da je u raspravi na Odboru dominiralo pitanje transatlantske suradnje u području visoke tehnologije, posebice kada je riječ o e-dokazima, odnosno šifriranju tjeralica na međunarodnoj razini. "Tu je potrebno pronaći ravnotežu između onoga što štitimo, a to su temeljna prava građana, i da istodobno omogućimo policijskim i pravosudnim vlastima da što brže razmjenjuju podatke", rekao je Božinović. Na upit da komentira kritike koje su pojedini zastupnici Europskog parlamenta izrekli o postupanju hrvatske policije prema migrantima, Božinović je ponovio da Hrvatska neće dopustiti ilegalni ulazak na svoj teritorij. "Nećemo dopustiti ilegalne ulaske na hrvatski teritorij, i to nema nikakve veze s pitanjem prava na međunarodnu zaštitu. Mi smo otvoreni kada je u pitanju svaka osoba koja je u potrebi", kaže Božinović.H
Možda ste propustili...