Novosti
POZIV ŠKOLAMA OSIJEKA, ZAGREBA, RIJEKE I SPLITA

Učenici petog razreda učit će kako smanjiti rizik od katastrofa
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Ravnateljstvo civilne zaštite navodi kako je u RH niska svijest o važnosti smanjenja rizika

Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je javni poziv osnovnim školama na području Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita za sudjelovanje u projektu "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa (SROK)".


Projekt provodi Ravnateljstvo civilne zaštite pod MUP-om, u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a sufinancira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 14.506.976,36 kuna, a iz Kohezijskog fonda osigurava se 12.330.929,91 kuna. Uzimajući u obzir opseg i predviđeni način provođenja aktivnosti, u okviru projekta Ravnateljstvo civilne zaštite planiralo je sudjelovanje osam osnovnih škola iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, i to po dvije škole iz svakog od tih područja.

Simulacija potresa

Provedba aktivnosti planirana je u osam odabranih osnovnih škola s učiteljima prirode, geografije i stručnim suradnicima pedagozima te s učenicima 5. razreda, s obzirom na to da su teme smanjenja rizika od katastrofa dio nastavnog programa za 5. razred osnovne škole. U okviru projekta izradit će se priručnik za učitelje te brošura za učenike radi educiranja učitelja i učenika o važnosti smanjenja rizika od katastrofa. Priručnik za učitelje bit će izrađen na temelju postojećeg kurikuluma za prirodu i geografiju, a brošure će sadržavati informacije o smanjenju rizika od katastrofa koje su prilagođene toj dobi učenika.


Projekt je inicijativa kojom se žele uvrstiti teme smanjenja rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja. Planirana je izrada edukacijskih materijala o smanjivanju rizika od katastrofa te nabava edukacijskog vozila, odnosno teretnog vozila, koje je potrebno za prijevoz simulatora potresa, i edukacijskih modela simulacije katastrofa, koji će se koristiti u aktivnostima jačanja svijesti učitelja i učenika osnovnih škola, kao i održavanjem dana SROK-a za opću javnost.


- Vrlo niska svijest o važnosti smanjenja rizika od katastrofa u Hrvatskoj veliki je problem u svakodnevnom funkcioniranju sustava upravljanja rizicima, kao i društva općenito. Trenutačno u Hrvatskoj ne postoji integrirani sustav i plan edukacije djece te podizanja svijesti javnosti o smanjenju rizika od katastrofa. Osnovni je cilj projekta pridonijeti podizanju ukupne sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Hrvatskoj i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama podizanjem svijesti šire zajednice o rizicima od katastrofa radi stvaranja zajednica koje su otporne na rizike od katastrofa povezane s klimatskim promjenama, tehnološkim nesrećama te prirodnim nepogodama. Specifični je cilj projekta jačanje svijesti ciljnih skupina projekta, odnosno učitelja predmetne nastave osnovnih škola, učenika osnovnih škola te građana i javnosti o važnosti smanjenja rizika od katastrofa - kažu iz Ravnateljstva civilne zaštite, te ističu kako se uključivanjem učenika, odnosno odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa, stvaraju temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika od katastrofa u sve dijelove društva.


Ravnateljstvo civilne zaštite organizirat će edukaciju učitelja odabranih osam osnovnih škola za primjenu priručnika, a provedba projektnih aktivnosti u kojima će škole sudjelovati planirana je u razdoblju od kolovoza 2020. do studenog 2021. godine.
Priručnik i brošura

Kako bi škola mogla sudjelovati u projektu mora imati najmanje dva 5. razreda te po jednog učitelja prirode i geografije, kao i stručnog suradnika pedagoga, koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima. Uz to, škola treba imati prostor na kojemu se može sigurno pristupiti edukacijskim vozilom i koji je siguran za boravak učenika i djelatnika škole.

Uključivanjem u projekt škola ima mogućnost sudjelovati u primjeni i aktivnom unaprjeđivanju dijela nastave vezane uz educiranje učenika o utjecaju prirodnih katastrofa. Nakon izrade priručnik će se prvenstveno dodijeliti na uporabu svim učiteljima prirode i geografije, a brošura će se dodijeliti na korištenje svim učenicima 5. razreda. Kako navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, ovim će se priručnikom učiteljima ponuditi dodatni materijal za rad na ostvarivanju propisanih ishoda učenja vezanih uz smanjenje rizika od katastrofa te ponašanja prije, tijekom i nakon katastrofa. Školi, odnosno njezinim učenicima i učiteljima, dat će se u trajno korištenje edukacijski modeli simulacije katastrofe korišteni tijekom projekta, kako bi na inovativan način stekli znanje o utjecaju nekih prirodnih prijetnji. Na taj će način škola imati potrebnu opremu da osigura održivost primjene ovog dijela programa u nastavi te kontinuiranu primjenu znanja stečenog projektom.


Sandra Lacić
Ravnateljstvo civilne zaštite

Trenutačno u Hrvatskoj ne postoji integrirani sustav i plan edukacije djece te podizanja svijesti javnosti o smanjenju rizika od katastrofa.
Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju