Novosti
SPORAN POSTUPAK RAIFFESENBANKE

HNB: Svaki pritisak na sud nedopustiv je
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
RBA: U svim aktivnostima, pa tako i kod ovog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke

Hrvatska narodna banka u ponedjeljak je poručila da je neugodno iznenađena postupkom Raiffeisenbanke Austria (RBA), koja je u natječaju za PR agenciju navela i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima.


"Hrvatska narodna banka ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske, i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", stoji u odgovoru HNB-a na upit Hine.


Naime, portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi, i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".


"Hrvatska narodna banka izuzetno je neugodno iznenađena ovim postupkom te će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb te poduzeti potrebne mjere", poručuju iz HNB-a. Iz središnje banke podsjećaju da se hrvatskim Ustavom jamči samostalnost i neovisnost sudbene vlasti. "Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom, dok je istim zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebice svakog oblika prisile prema sucima, zloporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka", stoji u odgovoru HNB-a.


Na RBA-ov postupak u ponedjeljak je oštro reagirala i Udruga Franak, podsjećajući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit te je pozvala klijente RBA-a na zatvaranje računa u toj banci.


Iz RBA-a su Hini kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka. "Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti ‘druge strane‘ slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg. U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kažu u RBA-u. Dodaje se kako "RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana u vezi s tim pitanjem". Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske te da je uvijek bilo u skladu s njima.
Nezavisni zastupnik Marin Škibola ocijenio je na konferenciji za novinare skandaloznim postupak RBA. Dodao je da bi predsjednik Ustavnog suda trebao reći je li bilo pritisaka na taj sud.


Hina
"NIJE BILO PRITISAKA NA USTAVNI SUD"
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je izjavio da nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud. Onima koji namjeravaju u tu svrhu angažirati PR agenciju poručio je da "novac radije upotrebe u neku drugu korisniju, zakonom dopuštenu namjenu". "Stoga poručujem hrvatskoj javnosti da može biti potpuno mirna i da ima povjerenje u Ustavni sud i njegovu neovisnost jer ovakvi ili slični pokušaji neće imati utjecaja na odluke Ustavnog suda koje se donose isključivo na temelju Ustava i zakona", poručio je Miroslav Šeparović.
Boris Vujčić

guverner HNB-a

U svakom slučaju provest ćemo nadzor, provjeriti o čemu je riječ i poduzeti potrebne mjere. Takav oglas potpuno je neprimjeren.