Novosti
U SABORU PROPAO JOŠ JEDAN ZAHTJEV ZA OPOZIV

Oporba nije uspjela srušiti ni ministricu obrazovanja
Objavljeno 17. siječnja, 2020.

Saborska oporba predvođena SDP-om nije u petak uspjela smijeniti Blaženku Divjak s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja.

Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministrici, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dodavši da je za opoziv glasalo 55 zastupnika, jedan je bio suzdržan (nezavisni Željko Lacković), a 77 protiv. Za opoziv je, kaže, pogreškom, glasao i HDZ-ov Ivan Kirin.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je uoči glasanja ponovio kritike koje je na račun ministrice izrekao u šestosatnoj raspravi o opozivu, u noći sa srijede na četvrtak. Obrazovna reforma ne postoji, svela se na nabavu jeftinih tableta, rekao je Bernardić, koji je ministricu prethodno prozivao i zbog štrajka u školama. Ministrica, koja vodi resor obrazovanja, odgovorna je za nikad duži štrajk u osnovnim i srednjm školama, u kojem su trpjela djeca i njihovi roditelji, odgovorna je i što obrazovna reforma ne postoji, što se svela na javnu nabavu tableta koji ne rade, rekao je još prije Bernardić. Ministricu je prozvao i kako je samo glumila da joj je stalo do učitelja i povećanja plaća, a da je prvom prilikom, kada joj je bila ugrožena fotelja, između učitelja i fotelje, izabrala to drugo.

Glasanje o povjerenju Divjak Hrvoje Zekanović (Klub HS-a) protumačio je kao "idealnu priliku za premijera Andreja Plenkovića". Ako je imalo pragmatičan, on je sa SDSS-om i zastupnicima iz Bandićeva kluba dogovorio da glasaju protiv Divjak, pa će onda na prijevremenim izborima za Sabor moći skrojiti liste kako mu odgovaraju, neće dočekati unutarstranačke izbore, ustvrdio je Zekanović, dodavši: "Ako nije, onda će kolege iz HDZ-a, SDSS-a, Bandićeva kluba zajedno podržati ovu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju."

HNS je i u petak odlučno branio svoju ministricu. "Imamo izbor želimo li obrazovanje povjeriti profesorici Divjak, koja je nakon 25 godna uvela reformu obrazovanja, ili to prepustiti jeftinom politikantstvu", rekao je Milorad Batinić (HNS), poručivši kako HNS želi da zemlja ide naprijed.

Krešo Beljak (HSS) je, pak, "apelirao" na kolege iz HNS-a da se uopće ne glasuje, da sami odu, sruše vladajuću većinu i pokažu "da imaju časti, da im nije stalo do fotelje".

Vlada je prethodno odbacila oporbeni prijedlog za opoziv ministrice, u kojemu se SDP-u pridružio HSS, HSU i Živi zid, ukupno 31 zastupnik. Premijer Plenković SDP-ovcima je rekao kako mu je "drago da je SDP pokrenuo inicijativu protiv članice Vlade u kvoti HNS-a, jer će zbližiti HNS s HDZ-om". Naglasio je kako je u mandatu njegove vlade proračun Ministarstva znanosti povećan 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno je da će plaće zaposlenih u školama do listopada ove godine porasti za ukupno 23,5 posto, rekao je premijer.

"Jedinim suvislim" u prijedlogu koji je pokrenuo SDP ministrica Divjak je ocijenila točku u kojoj stoji da je ministricom imenovana i voljom Sabora prije dvije i pol godine i da je njezin prioritet kurikularna reforma.

Nakon glasanja predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da je HDZ pokazao snagu i jedinstvo u potpori vladi Andreja Plenkovića. "Glasanjem smo pokazali da je HDZ stabilan, siguran i najjači koalicijski partner. Odbili smo traljav i politikantski prijedlog da se smijeni ministrica Divjak", rekao je Bačić novinarima u Saboru.

U Hrvatskom saboru pobijedio je razum, izjavio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS). "Saborski zastupnici rekli su da Blaženka Divjak dobro radi posao, da HNS dobro radi posao u ovoj vladi. Ministrica će, kao i ja, do kraja mandata raditi na izmjenama zakona, još ćemo raditi na svim odlukama da građanima bude bolje", komentirao je Štromar ishod glasanja.

Hina/D.Pav.
Za opoziv Blaženke Divjak glasalo je 55 saborskih zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 77 protiv
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament