Mozaik
ODLUKA EMMANUELA MACRONA

Smeđi medvjedi iz Slovenije više neće u Pireneje
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Macron je pristao stopirati program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije u Francusku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uslišio je zahtjeve seljaka o prekidu programa jačanja populacije medvjeda u Pirenejima, čime se obustavlja i donacija iz Slovenije, koja je Francuskoj u posljednjih 26 godina donirala nekoliko desetaka primjeraka tih životinja.


Macron je pristao obustaviti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje francuskih Pireneja, koje tamošnji uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima, pa su zbog toga godinama neuspješno prosvjedovali. "Predsjednik nam je obećao da se prestaje s naseljavanjem medvjeda i da to više neće dopuštati", kazao je čelnik udruge pirenejskih uzgajivača goveda i ovaca Jean-Pierre Pommies, dodavši da je Macron shvatio probleme koje seljaci imaju i apsurdan položaj do kojega je doveo prekomjeran uvoz medvjeda na Pireneje.


Slovenija je od 1994., na temelju sporazuma s francuskom vladom, koja je željela obnoviti gotovo nestalu populaciju smeđih medvjeda na Pirenejima, donirala Francuskoj više desetaka mužjaka i ženki, no seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medvjeda i njihovih potomaka. Oni smatraju da je sada tih zvijeri u Pirenejima i previše te da nanose velike štete stadima uzgajivača stoke na francuskoj i španjolskoj strani Pireneja.


Francuskim je medvjedima u Francuskoj, na području Pireneja, 90-ih godina prošloga stoljeća prijetilo izumiranje, pa je donesena odluka da se veći broj mlađih mužjaka i ženki uveze radi jačanja populacije i genetskog materijala. Smatra se da sada na Pirenejima živi 40-ak primjeraka smeđeg medvjeda, većim dijelom "slovenskih" ili njihovih potomaka. Francuski uzgajivači stoke u Pirenejima tvrde da se u posljednjih deset godina broj smrtonosnih napada medvjeda na njihova stada učetverostručio. "Oni koji brane dovođenje medvjeda kažu da su ljudi nekoć s medvjedima živjeli u simbiozi, ali to nije istina, povijesno je dokazano da je čovjek medvjede oduvijek ubijao", kazao je Jean-Pierre Pommies.
Već godinama seljaci iz zapadne Francuske prosvjeduju da im medvjedi ugrožavaju stoku i prihode. Lani su, prosvjedujući protiv Macrona, u svome kraju blokirali kolonu vozila s predsjednikom za vrijeme biciklističke utrke Tour de France, pa im je sada izišao u susret i pristao na moratorij uvoza tih zvijeri u Francusku.


Hina
26

godina Slovenija je Francuskoj donirala medvjede
40

jedinki smeđeg medvjeda danas živi na Pirenejima, većina su "Slovenci"
Donacije medvjeda Francuskoj odlično su služile i kao turistička promidžba Slovenije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SKLOPU VUKOVARSKOG ETNOSAJMA

Susret folklornih društava
“Dunav svome gradu”

2

ZÜRICH FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE U SVOM PUNOM OBUJMU

Binoche će dobiti Golden Icon Award, a Depp donosi svoj film o The Poguesima

3

HR TOP 40 LISTA SINGLOVA

Mijin “Sretan put” na drugom mjestu