Novosti
GOSPODARSKI TRENDOVI

Dinamičniji rast izvoza u 2019.
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Ostvarena godišnja stopa rasta izvoza za prvih deset mjeseci prošle godine od 6,4 posto bila je neznatno viša nego u prethodnom kumulativnom razdoblju od devet mjeseci te i nadalje viša nego u istom razdoblju prethodne godine, kada je iznosila 4,6 posto. Dakle, i dalje se može govoriti o dinamičnijem rastu izvoza u prošloj godini, navodi se u osvrtu HGK na podatke Državnog zavoda za statistiku o izvozu i uvozu. Prema tim podatcima, vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih deset lanjskih mjeseci porasla je za 6,4 posto, na 95,4 milijarde kuna, a uvoz je porastao za 5,6 posto, na 155,9 milijardi kuna.

Hrvatska je i u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci bila među članicama EU-a koje su ostvarile više stope rasta izvoza, odnosno samo je devet članica ostvarilo dinamičniji ili isti rast izvoza. Na takvo je kretanje izvoza Hrvatske najviše utjecao povećani izvoz farmaceutskih proizvoda, motornih vozila i dijelova za motorna vozila te ostalih prijevoznih sredstava, točnije brodova. Kada se promatraju destinacije izvoza, najveći je utjecaj na ostvareni rast izvoza imao povećani izvoz u susjednu BiH, Belgiju, Njemačku, Maltu i Maršalove Otoke. Pritom je na rast izvoza u BiH najviše utjecao rast izvoza električne energije i dizelskih goriva, na rast izvoza u Njemačku povećana vrijednost izvoza novih i rabljenih osobnih automobila, a na rast izvoza u posljednje dvije zemlje navedeni izvoz brodova, navodi HGK.
D.Pav.
PAD BILJEŽI NAFTNA INDUSTRIJA
Pojedine djelatnosti su ipak zabilježile znatan pad vrijednosti izvoza, pri čemu se u prošloj godini najviše isticala naftna industrija. Vrijednost ukupnog uvoza je u skladu s oporavkom domaće potražnje i izvoza također rasla, za 5,6 % na godišnjoj razini, te je u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci došlo do povećanja iznosa robnog deficita za 4,3 %, odnosno za 2,5 milijardi kuna u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine. To je ipak bio pozitivan pomak u odnosu prema prethodnim kumulativnim prošlogodišnjim razdobljima, navodi HGK.
Možda ste propustili...

NOVOG LIDERA SOCIJALDEMOKRATA BIRAT ĆE OKO 12.000 ČLANOVA

SDP bira svog četvrtog predsjednika

NEPROCJENJIV ZNAČAJ ZA OBLIKOVANJE DANAŠNJIH ORUŽANIH SNAGA

Obljetnica utemeljenja glavnog stožera OS RH