Regija
STOPAMA DARIJA JURIČANA

Poljoprivrednik Petar Pranjić će promijeniti ime u Zlatko Pinjuh
Objavljeno 23. prosinca, 2019.
Već danas će zatražiti potvrdu o nekažnjavanju, nakon čega kreće u postupak promjene imena

ČEMINAC - Donedavno je novinske stupce i ostali medijski prostor punila inicijativa zagrebačkog redatelja i kandidata za predsjednika Republike Hrvatske Darija Juričana, koji je, podsjetimo, odlučio promijeniti ime u Milan Bandić. Identitet je prvo promijenio, zatim mu je taj novi identitet ‘‘oduzet‘‘, potom, nakon pravne borbe, ponovno vraćen… Slična priča pokrenuta je i u Baranji. Poljoprivrednik iz Novog Čeminca, član Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić, čvrsto je odlučio promijeniti ime i prezime i zvati se - Zlatko Pinjuh. Isto onako kako se zove načelnik Općine Čeminac.


- Brojni su razlozi zašto sam to odlučio i sve sam ih stavio na papir u obliku obavijesti sumještanima, poslovnim partnerima i svima ostalima. U 57. godini života shvatio sam da sam totalno promašio svoj život radeći puno i pošteno kako bih prehranio svoju obitelj. Sve to zahtijevalo je i podizanje kredita s visokim kamatnim stopama i nema im kraja. Od silnih muka i nepravde, poželio sam da se zovem Zlatko Pinjuh. Da i ja osjetim kako je hodati bez brige i bojazni da će me netko prozivati za sve što sam napravio - obrazlaže Pranjić, navodeći brojne ‘‘grijehe‘‘ koje pripisuje Pinjuhu, zbog čega, tvrdi, čeminački općinski načelnik ima više od 240 prijava, što kaznenih, što prekršajnih. I ja bih, nastavlja Pranjić, volio znati kako se osjeća "čovjek koji sinovima i sebi kupuje BMW-ove, kojemu narod otplaćuje kredit, čiji vijećnici prvo izglasaju njegove prijedloge, a tek kasnije pitaju što su to izglasali"…


- O svemu sam već obavijestio medije. Danas idem u Općinski sud zatražiti potvrdu o nekažnjavanju, a čim ona stigne, u uredu Državne uprave podnijet ću zahtjev za promjenu osobnog identiteta kako bih i službeno postao Zlatko Pinjuh. U prvi mah sam se zabrinuo hoće li me, eventualno, netko teretiti za nešto što nisam učinio, budući da ću se zvati Zlatko Pinjuh, ali su me uvjerili kako će me i nadalje pratiti moj OIB te kako je moja adresa u Novom Čemincu, a ne u Grabovcu - kaže Pranjić, dodajući kako promjenom imena i prezimena ne bježi od vlastitih obveza koje će i nadalje podmirivati. Zlatko Pinjuh će se zvati, kaže, "dok sve stvari ne sjednu na svoje mjesto".


Kako stoji na središnjem državnom portalu, svaka osoba može promijeniti svoje osobno ime. Zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi se nadležnom uredu državne uprave u županiji prema mjestu prebivališta. Dokumenti potrebni za promjenu su zahtjev i potvrda suda da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak. Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral...
Ivica Getto

Za promjenu osobnog imena potrebni su biljezi u vrijednosti 35 kuna, a procedura traje 15-ak dana
Odredbe Zakona o osobnom imenu iz 2012.
Zakon o osobnom imenu donio je Hrvatski sabor u listopadu 2012. godine. U njemu stoji kako se osobno ime sastoji od imena i prezimena. Ime, odnosno prezime, može se sastojati od više riječi. Osoba čije se ime ili prezime ili ime i prezime sastoji od više riječi dužna je služiti se istim osobnim imenom u pravnom prometu. Novčanom kaznom od 3000 do 4500 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja se ne koristi novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih.
Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA POSEBNIH ODJELA OŠ “A. G. MATOŠ”

Učenici su pokazali što znaju i raznježili publiku

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Najčitanije iz rubrike