Novosti
AKCIJA “MIR I DOBRO”

Zbog petardi netko uvijek “proslavi” Božić u bolnici
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Svaki blagdani završe s nekoliko slučajeva težeg ozljeđivanja zbog pirotehnike

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine, 26. put, provodi operativnu akciju "Mir i dobro". Akcija započinje 13. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2020. Cilj akcije je sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

Kategorije pirotehnike
- Vaša sigurnost i sigurnost vaših bližnjih izravno ovisi o vašem ponašanju. Mnogi ne shvaćaju kako je "igranje" pirotehničkim sredstvima, pa čak i najobičnijim petardama, uvijek rizično. Ako koristite pirotehnička sredstva, spriječite moguća ozljeđivanja svoje djece i svojih bližnjih. Naučite kako sigurno rukovati pirotehničkim sredstvima - poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, uputio je nekoliko posebnih savjeta za roditelje.

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogla stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. Petarde nisu igračke. Najčešće izazivaju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze, neka odmah zatraže vašu pomoć! Ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna. Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i prije svega svečanije - upozorava glasnogovornik najveće Policijske uprave u Slavoniji i Baranji.

Prema učincima, a prije svega prema količini eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3, jer njihova je nabava i uporaba nedopuštena građanima. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dopuštena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine. Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije, dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Stradavaju djeca
Iako prošle godine nije bilo stradavanja od pirotehnike u Osječko-baranjskoj županiji, a prijavljena je samo jedna punoljetna osoba, u ostatku Hrvatske nije bilo mirno. Na području Pitomače ozlijeđeno je 12-godišnje dijete tijekom eksplozije pirotehničkog sredstva F1 kategorije, tzv. piratice, a ta kategorija općenito je zabranjena djeci mlađoj od 14 godina. Roditelje ili zakonske zastupnike djeteta mlađeg od navedene dobi koje ga uporabi očekuje zakonom propisana novčana kazna u iznosu od 1000 do 3000 kuna. U Lipovljanima je maloljetnik aktivirao elektrodetonatorsku kapislu i zadobio ozljede šake. Iako je 12-godišnje dijete iz Pitomače prošlo s lakšim ozljedama, dijete koje je podignulo neeksplodirano pirotehničko sredstvo s tla u Piškorovcu nije bilo te sreće. Naime, petarda je, kako neslužbeno doznajemo, eksplodirala djetetu u ruci i teško ga ozlijedila.

Uoči samog dočeka Nove godine zamalo je stradao 10-godišnjak na varaždinskom području. Dječak nije napravio baš ništa da se dovede u opasnost, no netko je oko 23.30 u Črncu Biškupečkom vatrenim oružjem propucao staklo na kući u vrijeme kada je u prostoriji boravio 10-godišnjak. Ozljeđivanja je bilo i na Jadranu. Tako je u Kaštelima ozlijeđen 45-godišnjak kojemu je petarda eksplodirala blizu lica.

Sandra Lacić
3000

kuna moguća je kazna za roditelja ako dopusti djetetu mlađem od 14 godina da se “igra” petardama
MOGUĆA ZABRANA?
Petarde mogu nauditi životinjama koje se boje buke. Udruga Prijatelji životinja zalaže se za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava u Hrvatskoj tijekom cijele godine. Na svojim stranicama objavili su da je nekoliko ministarstava dalo svoju podršku kampanji za zabranu petardi. Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu turizma i Ministarstvu zdravstva pridružilo se i Ministarstvo gospodarstva. Na web-stranici udruge može se potpisati peticija za zabranu pirotehnike.
Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi