Sport
ŠLAG NA KRAJU JESENI

Lov na rekord star 22
godine: Ova generacija
prekraja klupsku povijest
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Osijek je u povijesti HNL-a samo dvaput jesenski dio sezone uspio završiti bez poraza na domaćem terenu

Nedjeljnim susretom protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu bit će spuštena zavjesa na jesenski dio sezone za nogometaše Osijeka. Neće to biti baš obična utakmica, jer će bijelo-plavi u njoj imati priliku srušiti jedan rekord koji je star čak 22 godine.

Riječ je o broju osvojenih bodova u jesenskom dijelu sezone na domaćem terenu. Jedan rekord ova momčad već ima, a to je niz od 17 utakmica bez poraza u Gradskom vrtu koji je još aktualan i može se produžiti. Tako nešto još se nikada nije dogodilo, a unutar njega je i osam utakmica odigranih ove polusezone u kojima je zabilježeno šest pobjeda i dva remija.

Kulešević igrao ujesen 1994.
Dakle, uspije li svladati Slaven Belupo, ova generacija nogometaša Osijeka prekrojit će klupske povijesne knjige i u njih se upisati kao najuspješnija na domaćem terenu u HNL-u, što uopće nije mala stvar. Naime, Osijeku je dosadašnjih 28 sezona hrvatske lige samo dvaput uspjelo ostati neporažen na svom stadionu u jesenskom dijelu prvenstva. Obje te sezone datiraju još tamo s polovine 90-ih godina prošloga stoljeća. Prvi put to se dogodilo u sezoni 1994./95. Bila je to i prva renesansa bijelo-plavih kojoj je također prethodila velika egzistencijalna i rezultatska kriza. Te zime 1994. godine na čelo kluba došao je Branimir Glavaš, a momčad je preuzeo Ivo Šušak, i tada su spasili Osijek od ispadanja. U sljedećoj sezoni momčad prevođena Lulićem, Špeharom, Beširevićem i drugima, borila se za naslov prvaka do posljednjeg kola. Možda će zvučati bizarno, ali možda ga je izgubila baš u jesenskim domaćim susretima, iako nije doživjela ni jedan poraz. U sedam susreta koliko ih je odigrano u Gradskom vrtu triput su pobijedili, ali i četiri puta remizirali, što se na koncu pokazalo skupim u konačnom obračunu bodova, a tu jesen bijelo-plavi završili su kao trećeplasirani sa samo jednim porazom, ali i sa sedam remija. Već sam postotak osvojenih bodova govori kako to nije baš bila brijantna jesen, jer je Osijek osvojio svega 61 posto mogućih bodova na svom terenu, ali piše se kako nije doživio poraz. Poveznica s tom godinom današnjih je trener Ivica Kulešević, koji je tada bio igrač te sjajne momčadi. Do drugog takvog pothvata nije se moralo dugo čekati. Dogodio se on tri godine kasnije. Tada je Osijek bio stabilan klub kojem je na čelu bio predsjednik Antun Novalić, a trenersku dužnost obavljao je Milan Đuričić. Jesen 1997. godine bila je daleko uspješnija od prethodnice iz 1994. godine. Bijelo-plavi tada su odigrali osam domaćih susreta te u šest su pobijedili, a samo su dva suparnika tada uspjela izbjeći poraz na osječkom stadionu. Bila je to zagrebačka Croatia i pazite sad - Slaven Belupo. Eto upozorenja. U toj generaciji glavne uloge imali su Stjepan Vranješ, Beljan, Vuica, Ergović, Perković, probijao se Krpan, a igrao je i mađarski majstor Pal Fischer. Centarfor koji možda nije bio u najboljim godinama i tjelesnoj spremi, ali je znanjem brzo kupio navijačka srca. Zanimljivo, tu polusezonu Osječani su završili tek na petom mjestu, jer koliko su bili dobri kod kuće toliko su bilo loši u gostima. Svaka sličnost s aktualnom sezonom je slučajna...

Kulešević na klupi ujesen 2019.
Kada se god priča o rekordima onima koji se duže sjećaju odmah na pamet padne ona čudesna jesen 2000. godine, kada je Stanko Mršić vodio Osijek do 17 uzastopnih utakmica bez poraza u svim natjecanjima i do 3. kola Kupa UEFA-e. Bila je to polusezona u kojoj su bijelo-plavi prvi put pobijedili Dinamo uopće, i još su to učinili u Maksimiru pogotkom Damira Vuice. No, tada se potkrao jedan poraz na početku sezone kada je u Gradskom vrtu slavila Rijeka (2:1). Ne znamo sjeća li se tko tog susreta, ali nama je ostao u pamćenju, jer je bio sasvim čudan. Naime, Osijek je četiri puta pogađao okvir vrata, a Rijeka je do pobjede došla u 90. minuti pogotkom iz kaznenog udarca. Bilo je još sličnih primjera, kao onaj iz jeseni 2009. godine, kada je na klupi sjedio Tomislav Steinbrückner. Tada je, također na samom početku, već u 3. kolu u Gradskom vrtu slavio Karlovac, a onda je krenula serija u kojoj Osijek do kraja više nije izgubio ni boda kod kuće, a svi koji su dolazili na osječki stadion bili su ispraćeni s tri ili više pogodaka u mreži. I sad će se, bar za trenera Ivicu Kuleševića, povijest ponoviti. Kao igrač doživio je jesen bez poraza u domaćim utakmicama, a sada isti taj osjećaj ima priliku proživjeti i kao trener. Naravno, bilo bi nepravedno u toj priči zaboraviti njegovog prethodnika na klupi Dinu Skendera koji je demisionirao s klupe, bez da je izgubio ijedan natjecateljski susret u Gradskom vrtu u Prvoj i Drugoj HNL. Dino je udario jak pečat aktualnom nizu od 17 domaćih susreta bez poraza te dijelom omogućio lov na rekord u koji će Kulešević povesti svoje trupe u nedjelju.

Trenutačno je postotak osvojenih bodova ove jeseni posve identičan s onom iz 1997. - 83 posto, pa bi pobjedom protiv Slaven Belupa ovo postao najbolji prvi dio sezone Osječana na domaćem terenu u povijesti hrvatske lige.

Dalibor Keler
JESEN 1994./95.
Osijek - Šibenik 1:1

Osijek - Zagreb 6:1

Osijek - Cibalia 1:1

Osijek - Primorac 5:0

Osijek - Varteks 1:1

Osijek - Croatia 0:0

Osijek - Hajduk 2:1

UKUPNO

       7       3       4       0       16:5

OSVOJENO 61 POSTO BODOVA

TRENER: IVO ŠUŠAK
JESEN 1997./98.
Osijek - Šibenik 2:1

Osijek - Hajduk 1:0

Osijek - Samobor 2:0

Osijek - Zadarkomerc 2:0

Osijek - Slaven Belupo 2:2

Osijek - Mladost 127 1:0

Osijek - Croatia 2:2

Osijek - Rijeka 2:0

UKUPNO

       8       6       2       0       15:5

OSVOJENO 83 POSTO BODOVA

TRENER: MILAN ĐURIČIĆ
JESEN 2019/20
Osijek - Slaven Belupo 2:0

Osijek - Inter Zaprešić 3:1

Osijek - Dinamo 0:0

Osijek - Hajduk 1:0

Osijek - Varaždin 2:2

Osijek - Gorica 2:1

Osijek - Istra 1961 1:0

Osijek - Lokomotiva 4:0

Osijek - Slaven Belupo ?

UKUPNO

       6       2       0       15:4

DOSAD OSVOJENO 83 POSTO BODOVA

TRENERI: DINO SKENDER I IVICA KULEŠEVIĆ
Možda ste propustili...

DOBRA KADROVSKA SITUACIJA ZA ZORANA ZEKIĆA

Povratak suspendiranih Bralića i Lovrića

RALF SCHUMACHER: RED BULL ĆE NESTATI U PROSJEČNOSTI

Odlazak Adriana Neweya pokrenut će lavinu

Najčitanije iz rubrike