Mozaik
SVEMIRSKI SMETLARI

Sve je spremno za uklanjanje smeća u orbiti
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Cilj je Europske svemirske agencije krenuti s uklanjanjem otpada u orbiti jer je on prijetnja

Europska svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijem radi čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija. Prva misija takve vrste bit će lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u suradnji sa švicarskom tvrtkom Clear Space. Proračun projekta iznosi 120 milijuna eura.

Pripreme će početi u ožujku. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA-e i spustiti je u nižu orbitu i izgorjeti u atmosferi. To bi trebao biti princip kojim će se iz svemira počistiti veliki komadi smeća. Posljednjih godina strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru rastu jer je ondje sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju. "U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost", kazao je ravnatelj ESA-e Jan Woerner. U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Paniraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove.

Woerner kaže da oni koji stoje iza lansiranja trebaju dokazati da će se po isteku roka trajanja vratiti i izgorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s kompanijom koja će iza njih očistiti njihovo svemirsko smeće. Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na sat.

Da je u svemiru prometno, svjedoči događaj od ponedjeljka kada je ruska teretna svemirska letjelica stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s računalnim sustavom za njemačko-ruski program promatranja životinja ‘Icarus‘. Računalni sustav trebao bi omogućiti popravak pokvarenog programa Icarus, osmišljenog za promatranje obrazaca migracija životinja označenih prijenosnim uređajima. Program je namijenjen znanstvenicima koji se nadaju da će uz njegovu pomoć unaprijediti napore na očuvanju i zaštiti divljih životinja. Bespilotna letjelica Progress, lansirana s ruskoga kozmodroma Bajkonur, spojila se sa svemirskom postajom nakon trodnevnog putovanja. Letjelica je na ISS dovezla 2,5 tona tereta, gorivo, zrak, hranu i novi remen za ergometar uz čiju pomoć posada održava tjelesnu kondiciju u bestežinskom stanju.

Milan Bugarić
120

milijuna eura iznosi proračun za projekt čišćenja smeća
2025.

godine bit će lansirana prva misija pod nazivom ClearSpace1
Rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru jer je ondje sve više napuštenog materijala
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADIO OSIJEK: DANAS XI. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

U trosatnom programu na radiju i internetu nastupaju brojne tamburaške zvijezde

2

ORGANIZATORI OBJAVILI NOVI DATUM

20. EXIT festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.

3

SELFIE IZ SOBE IVAN HULJIĆ, GLAZBENIK I PRODUCENT

Nadam se što manje zamišljati koncerte i što prije ih doživjeti