Novosti
INCIJATIVA ZA IZMJENU DVAJU ZAKONA

Bake i djedovi traže da ih se oslobodi uzdržavanja unuka
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Inicijatori zakonskih promjena predlažu i osnivanje alimentacijskog fonda

Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu pravosuđa i Hrvatskom saboru upućena je inicijativa za izmjene Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju koju potpisuju Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Cilj im je ukinuti obvezu uzdržavanja unuka od strane baka i djedova kada o njima ne mogu financijski brinuti njihovi roditelji.



Unaprijediti sustav

Ističu kako je Obiteljskom zakonu nužno mijenjati članak 281., u kojemu bi trebala ostati samo stavka da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova te pastorka i maćehe i očuha. Smatraju i kako bi taj zakon trebao sadržavati odredbu koja kazuje da osoba koja nije bila dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova. Izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju bi se kao obveznik uzdržavanja konkretno definirao samo roditelj koji ne stanuje s djetetom, a njim je i predviđeno osnivanje alimentacijskog fonda iz kojega bi država pokrivala neisplaćene alimentacije i usmjeravala ih prema uzdržavateljima djeteta te ih potom potraživala od roditelja koji zanemaruju svoje obveze.


"Baku i djeda ne treba teretiti kao obveznike uzdržavanja iz više razloga. Prvi razlog je postojeći institut privremenog uzdržavanja koji je osmišljen da država pomogne u svim slučajevima u kojima se ugrožava interes djeteta kada se dijete nalazi u teškim životnim okolnostima zbog toga što roditelj ne plaća uzdržavanje. Ovim bi se institutom ostvarivala svrha socijalne skrbi općenito, odnosno pružila zaštita onima kojima je to najpotrebnije, a jamčila bi ju Republika Hrvatska. Također, izmjenama Obiteljskog zakona predviđeno je da centar za socijalnu skrb ima pravo potraživati isplaćeni iznos od roditelja koji je primarno dužan plaćati uzdržavanje i time se nije oslobodio daljnje obveze uzdržavanja djeteta. Novac koji je centar isplatio na ime privremenog uzdržavanja moglo bi potom potraživati državno odvjetništvo, a utuženi iznos bio bi prihod državnog proračuna. U tu svrhu potrebno je unaprijediti postojeći sustav kojim država izravno pomaže djeci koja ne primaju uzdržavanje od roditelja. To bi trebalo učiniti osnivanjem alimentacijskog fonda kroz izmjene Zakona o privremenom uzdržavanju. Alimentacijski fond bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi", obrazlažu iz SUH-a i Udruge za ravnopravno roditeljstvo.
Prebačena odgovornost

Ističu da u Hrvatskoj 631.000 umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2485 kuna. Hrvatska se nalazi na dnu ljestvice po siromaštvu starijih u EU-u. Naime, RH je među rijetkim zemljama u kojima je stopa rizika siromaštva osoba starijih od 65 godina bitno viša od stope rizika siromaštva djece. O tomu u praksi svakodnevno svjedoče u savjetovalištu SUH-a.


"Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo često se obraćaju umirovljenici i druge starije osobe, odnosno bake i djedovi, žaleći se na institut uzdržavanja unučadi koji je uveden Obiteljskim zakonom 2014. Odredbe zakona, točnije članak 288. stavak 2., propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima kao supsidijarni obveznici. S obzirom na učestalost zahtjeva baka i djedova za pružanje pravne pomoći u pogledu sporova radi prisilnog ostvarenja prava na uzdržavanje usmjerenog protiv njih, svjedoci smo čestog i krutog korištenja instituta uzdržavanja na teret bake i djeda", stoji u inicijativi.


SUH i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo drže i da su odredbe Obiteljskog zakona koje ugrožavaju bake i djedove protuustavne. Smatraju da država prebacuje odgovornost na bake i djedove, iako ima brojna sredstva za naplatu uzdržavanja.
Ivana Solar
KAKO JE TO RIJEŠENO U DRUGIM ZEMLJAMA
U svim zemljama EU-a oba roditelja imaju zakonsku obvezu financijski podupirati svoje dijete. U slučajevima razilaženja majke i oca djeteta kada zakonske odredbe o zaštiti interesa djeteta ne rezultiraju zadovoljavajućim ishodom, u većini zemalja država jamči zamjensko i privremeno uzdržavanje djeteta, primjerice u Austriji, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Švedskoj, uzdržavanje od strane lokalnih vlasti (u Češkoj, Danskoj i Finskoj), uzdržavanje posebnim sredstvima/fondovima (u Latviji, Litvi, Luksemburgu, Poljskoj i Portugalu), ili posebnom upravnom agencijom (u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji). Članice EU-a imaju zakonodavstvo koje definira i oblikuje pravila o uzdržavanju djeteta i treba posebno istaknuti države koje jamče socijalnu politiku u vezi s ostvarenjem prava zaštite najugroženijih, djece, primjerice direktnim privremenim uzdržavanjem od strane odgovarajućih fondova. U Švedskoj, kada roditelj koji nije skrbnik, a ne može platiti uzdržavanje, država je ta koja jamči plaćanje uzdržavanja djeteta, a ona potražuje povrat od zakonski obveznih uzdržavatelja. U slučaju neplaćanja uzdržavanja djeteta od strane roditelja koji ne živi s djetetom, u Austriji, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Švedskoj država također jamči izravno uzdržavanje.
BROJNE PRITUŽBE SINDIKATU UMIROVLJENIKA
Iz Sindikata umirovljenika ističu kako Obiteljski zakon ugrožava egzistenciju brojnih osoba treće dobi koje i bez tereta alimentacije za unuke jedva spajaju kraj za krajem. "Velik broj starijih osoba koje se obraćaju SUH-u radi dobivanja besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke, ili koje se s istim problemom obraćaju Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, ističe kako nema dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje. Osim toga prijeti im i mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju. Sudski postupak ostvarenja prava na uzdržavanje od bake i/ili djeda ne samo da ih materijalno ugrožava, nego psihološki negativno djeluje na njih i utječe na njihovo zdravstveno stanje. Oni ni na koji način ne bježe od te obveze, ali pritužuju se na sudske postupke u kojima se paušalno, bez jasno utvrđenih kriterija, određuju iznosi koje oni, s obzirom na visinu mirovine, nisu u stanju podmirivati", ističu iz SUH-a.
Od baka i djedova unuci sudski potražuju uzdržavanje, pa i ovrhom nad nakretninom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike