Kultura
PLATI I NOSI: 17.-22.12.

Prodajna izložba 70-ak studenata likovnih akademija
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Ovakvi projekti mladima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti
Hrvatska poštanska banka, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Akademija likovnih umjetnosti organiziraju drugu prodajnu izložbu studentskih radova Plati i nosi od 17. do 22. prosinca u Galeriji Bačva Doma HDLU-a. Cilj je projekta mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici i pripreme za tržište na kojemu će pokazati svoj talent i uspješnost.


- Ovakvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti - ističe Tomislav Buntak, dekan ALU-a Zagreb i predsjednik HDLU-a.


Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovat će 70-ak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Posjetitelji će imati priliku upoznati mladu, suvremenu umjetničku scenu Hrvatske i po iznimno prihvatljivim cijenama kupiti kvalitetne umjetničke radove. I ove će godine stručni žiri odabrati najbolja umjetnička djela.


- Ovo je jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt koji potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu. Oboje je jako važno. Umjetnicima je potrebno pozitivno okružje u kojemu će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje - kaže dekanica APURI-ja Letricija Linardić.


Projekt Plati i nosi inspiriran je uspješnim formatom tradicionalne izložbe zagrebačkoga ALU-a - Cash&Carry. Prošlogodišnju izložbu javnost je s oduševljenjem prihvatila, a o uspjehu projekta govori 400 prodanih radova u vrijednosti od 350.000 kuna te brojne prilike koje su se otvorile sudionicima nakon izložbe.


- Prošlogodišnja nagrada za najbolji rad, kao i izdašna dobit od prodaje vlastitih radova pomogli su mi u daljnjem napredovanju. Svakako bih spomenuo svoj diplomski rad koji bi sigurno teže realizirao da nije bilo izložbe Plati i nosi. No najviše me je razveselio interes ljudi za moje radove i radove mojih kolega, koji su dobili samopouzdanje, ostvarili nove kontakte i odličnu promociju - svjedoči Ivica Purgar, prošlogodišnji izlagač (ALU Zagreb).

- Nakon izložbe te zahvaljujući nagradi uspješno sam realizirala nekoliko projekata i izložbi u ovoj godini, od kojih bih izdvojila samostalno izlaganje u prostoru Botaničara i Galerije CEKAO u Zagrebu, kao i sudjelovanje na drugom izdanju Nesvrstanih u Laubi, a sam nagrađeni rad trenutačno je u kolekciji jedne galerije. Ovakav oblik izravne komunikacije i prodaje vlastitoga rada izvrsno je iskustvo za svakog mladog umjetnika, tj. studenta neke od akademija u Hrvatskoj - rekla je Maja Gjajić, prošlogodišnja izlagačica (AUKOS). N.Vek.
400

prodanih radova u vrijednosti od 350.000 kn, brojne prilike se otvorile sudionicima nakon izložbe lani
LANI OSJEČANI NAJUSPJEŠNIJI
Prošle je godine među 40-ak mladih izlagača s likovnih akademija žiri plaketom nagradio i Maju Gjajić, tj. dobila je i jednu od četiri jednakovrijedne nagrade. Tada je pod mentorstvom dr. art. Ines Matijević Cakić, na prodajnom sajmu studentskih umjetnina sudjelovalo i 10 osječkih. ALU iz Zagreba je prema iznosu bila najuspješnija, no mislim da je AUKOS najuspješniji s obzirom na veliki broj prodanih grafika, crteža i fotografija - rezime je prošlogodišnje prodajne izložbe. Nadamo se da će osječki predstvnici i ove godine biti uspješni.
Možda ste propustili...

NEDŽAD IBAHIMOVIĆ, BIVŠI OSJEČKI STUDENT

Sa svojim sam "talentom" oštrog pisanja skoro nastradao

OTVORENA IZLOŽBA 40 GODINA ART LJUBAVI VLASTE DELIMAR

Vratila se mjestu svoje prve izložbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANSAMBL OKTOS U GLAZBENOM ZAVODU

Debitantski koncert u Zagrebu jer Osijek nema dvoranu ni klavir

2

NEDŽAD IBAHIMOVIĆ, BIVŠI OSJEČKI STUDENT

Sa svojim sam "talentom" oštrog pisanja skoro nastradao

3

200 GODINA OD ROĐENJA HRVATSKOG SKLADATELJA VATROSLAVA LISINSKOG

Svojom je glazbom taj hrvatski ilirac i veliki preporoditelj dao najljepše ruho hrvatskomu pjesništvu