Kultura
PLATI I NOSI: 17.-22.12.

Prodajna izložba 70-ak studenata likovnih akademija
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Ovakvi projekti mladima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti
Hrvatska poštanska banka, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Akademija likovnih umjetnosti organiziraju drugu prodajnu izložbu studentskih radova Plati i nosi od 17. do 22. prosinca u Galeriji Bačva Doma HDLU-a. Cilj je projekta mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici i pripreme za tržište na kojemu će pokazati svoj talent i uspješnost.


- Ovakvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti - ističe Tomislav Buntak, dekan ALU-a Zagreb i predsjednik HDLU-a.


Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovat će 70-ak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Posjetitelji će imati priliku upoznati mladu, suvremenu umjetničku scenu Hrvatske i po iznimno prihvatljivim cijenama kupiti kvalitetne umjetničke radove. I ove će godine stručni žiri odabrati najbolja umjetnička djela.


- Ovo je jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt koji potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu. Oboje je jako važno. Umjetnicima je potrebno pozitivno okružje u kojemu će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje - kaže dekanica APURI-ja Letricija Linardić.


Projekt Plati i nosi inspiriran je uspješnim formatom tradicionalne izložbe zagrebačkoga ALU-a - Cash&Carry. Prošlogodišnju izložbu javnost je s oduševljenjem prihvatila, a o uspjehu projekta govori 400 prodanih radova u vrijednosti od 350.000 kuna te brojne prilike koje su se otvorile sudionicima nakon izložbe.


- Prošlogodišnja nagrada za najbolji rad, kao i izdašna dobit od prodaje vlastitih radova pomogli su mi u daljnjem napredovanju. Svakako bih spomenuo svoj diplomski rad koji bi sigurno teže realizirao da nije bilo izložbe Plati i nosi. No najviše me je razveselio interes ljudi za moje radove i radove mojih kolega, koji su dobili samopouzdanje, ostvarili nove kontakte i odličnu promociju - svjedoči Ivica Purgar, prošlogodišnji izlagač (ALU Zagreb).

- Nakon izložbe te zahvaljujući nagradi uspješno sam realizirala nekoliko projekata i izložbi u ovoj godini, od kojih bih izdvojila samostalno izlaganje u prostoru Botaničara i Galerije CEKAO u Zagrebu, kao i sudjelovanje na drugom izdanju Nesvrstanih u Laubi, a sam nagrađeni rad trenutačno je u kolekciji jedne galerije. Ovakav oblik izravne komunikacije i prodaje vlastitoga rada izvrsno je iskustvo za svakog mladog umjetnika, tj. studenta neke od akademija u Hrvatskoj - rekla je Maja Gjajić, prošlogodišnja izlagačica (AUKOS). N.Vek.
400

prodanih radova u vrijednosti od 350.000 kn, brojne prilike se otvorile sudionicima nakon izložbe lani
LANI OSJEČANI NAJUSPJEŠNIJI
Prošle je godine među 40-ak mladih izlagača s likovnih akademija žiri plaketom nagradio i Maju Gjajić, tj. dobila je i jednu od četiri jednakovrijedne nagrade. Tada je pod mentorstvom dr. art. Ines Matijević Cakić, na prodajnom sajmu studentskih umjetnina sudjelovalo i 10 osječkih. ALU iz Zagreba je prema iznosu bila najuspješnija, no mislim da je AUKOS najuspješniji s obzirom na veliki broj prodanih grafika, crteža i fotografija - rezime je prošlogodišnje prodajne izložbe. Nadamo se da će osječki predstvnici i ove godine biti uspješni.
Možda ste propustili...

U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA

Koncert Papandopulova kvarteta

OSMIŠLJEN POSVE NOVI FORMAT BJELOVARSKOG FESTIVALA

DOKUart ide dalje u dvorištima zgrada

POSVEĆENA LIKU BOGORODICE

Izložba “Lice Marije u Rijeci”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIHOVIL RISMOND IZLAŽE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Izložba haiku slika u sjećanje na akademika Devidéa

2

U MUZEJU GRADA ZAGREBA

Otvorena izložba o počecima kupališta na Jadranu

3

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Objavljen izbor pjesama Mile Pešorde na španjolskom jeziku