Crna kronika
UZELI MU UŠTEĐEVINU

Zamolili da im zamijeni novac, pa ga pokrali
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Na osječkom Vijencu Ljube Babića prevaranti su od 84-godišnjaka ukrali nekoliko tisuća kuna

OSIJEK - Unatoč brojnim upozorenjima policije, građani i dalje puštaju u svoje domove neznance koji ih, u pravilu, pokradu i nestanu s njihovom ušteđevinom. Posljednja je žrtva 84-godišnji Osječanin koji je ostao bez nekoliko tisuća kuna.- U subotu u prijepodnevnim satima 84-godišnji hrvatski državljanin dozvolio je nepoznatom muškarcu i ženi da uđu u njegov u stan na Vijencu Ljube Babića u Osijeku. Nepoznate osobe zamolile su 84-godišnjaka da im zamijeni novac u stranoj valuti za hrvatske kune. Nakon što je donio nekoliko tisuća kuna, počinitelji su uzeli novac, rekli da će sami izbrojiti potreban iznos, a ostatak vratiti. Potom su se udaljili i odnijeli sav novac - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Policija je pokrenula potragu za prevarantima.



Osječki umirovljenici česta su meta raznih lopova. Početkom srpnja ipak su dolijale dvije prevarantice koje su krale novac osobama starije životne dobi u Osijeku. Za dvije krađe osumnjičene su 43-godišnjakinja i 60-godišnjakinja. Mlađa prevarantica došla je na vrata 82-godišnjaka u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Nakon što ju je pustio u stan, na prodaju mu je ponudila masažer po sniženoj cijeni. Iskoristila je potom nepažnju 82-godišnjaka te ukrala nakit i novac u vrijednosti od više tisuća kuna. U drugom slučaju 43-godišnjakinja i 60-godišnjakinja došle su u stan 76-godišnjakinje u naselju Sjenjak u Osijeku. Na prodaju su joj ponudile masažer. Iskoristile su nepažnju 76-godišnjakinje te joj ukrale više stotina kuna.

Sredinom kolovoza, dok je jedna prevarantica masirala 76-godišnjakinju, druga osoba je iz stana Osječanke ukrala zlatninu.



Iz policije kažu kako su u posljednje vrijeme sve češće takvi načini prijevare, uglavnom usmjereni prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Čest je slučaj da lopovi, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im pomoć i medicinske usluge, kao što je, na primjer, mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično ili se predstavljaju kao policajci civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Prevaranti su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Jako često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da je riječ o prijevari.
Sandra Lacić

“POMAGALI” PA PREVARILI 18 OSOBA
Početkom godine 40-godišnjak i 32-godišnjakinja optuženi su da su više starijih osoba prevarili za više od 127 tisuća kuna. Oni su se osobama starije životne dobi i loših imovinskih prilika, lažno predstavljali i govorili da će im osigurati pomoć u vidu paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, kao i novčanu pomoć. Žrtvama su rekli da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatora, gdje bi zapravo potpisivali pretplatničke ugovore, na osnovu kojih su dobivali razne vrijedne mobitele koje bi par odmah uzeo.
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

Najčitanije iz rubrike